foto: AP
Sinoptiķi skaidro, vai Latvijā sagaidāma tikpat spēcīga vētra kā Maskavā
Maskavu pirmdien sasniedza postošākā vētra pēdējo desmitgažu laikā. Meteorologi mierina, ka tik spēcīga tā Latvijā gan tuvākajās dienās nav gaidāma – aukstā gaisa fronte, kas izraisīja negaisu Krievijas galvaspilsētā, Latvijai jau pārgājusi pāri.
Sabiedrība
2017. gada 1. jūnijs, 06:25

Sinoptiķi skaidro, vai Latvijā sagaidāma tikpat spēcīga vētra kā Maskavā

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

"Nekas tik spēcīgs, kā bija Maskavā, pie mums nevar atnākt," portālam Kasjauns.lv mierina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) sinoptiķis Valters Žeižis. Aukstā fronte, kas pirmdien izraisīja postošu vētru Maskavā un tās apkārtnē jau ir pārgājusi pāri Latvijai un sasniegusi Rietumeiropu.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka pirmdienas, 29. maija, pēcpusdienā Krievijas galvaspilsētu un tās apgabalu piemeklēja spēcīga vētra, kas prasīja 16 cilvēku dzīvības un daudzus desmitus ievainoja. Cilvēki gājuši bojā no nolauztajiem kokiem un citiem krītošiem priekšmetiem. Lietavas un pērkonu pavadīja vējš, kura ātrums brāzmās pietuvojās 30 metru sekundē atzīmei. Tā bija spēcīgākā vētra vairāku desmitgažu laikā, kas pāršalca Maskavu. Pilsētā dažviet bija pārtraukta elektroapgāde, kā arī sagāztas reklāmas konstrukcijas un sabiedriskā transporta pieturas,  nolauzto koku un bojāto automašīnu skaits mērāms tūkstošos. Pērkona negaisa dēļ Maskavas lidostās aizkavējās vairāki avioreisi.

Žeiže teica, ka Maskavas vētra izveidojās tādēļ, ka aukstā gaisa masas fronte pilsētu sasniedza pirmdienas pēcpusdienā un saule to sakarsēja. Līdz ar to arī radās negaisi. Savukārt Latvijai aukstā fronte pārgāja pāri naktī un tā neizraisīja lielus negaisus.
Vienlaikus Žeiže pastāstīja, ka šādus vētras apstākļus meteorologi var prognozēt labi ja trīs četras dienas iepriekš, un tie ir lokāli.

Tomēr šīs nedēļas otrajā pusē vairs nebūs tik vasarīgi laika apstākļi, kā aizvadītājās brīvdienās. LVĢMC prognoze vēsta: „Turpmākajās nedēļas dienās laika apstākļus valstī noteiks ciklonu darbība. Ciklona ietekmē būtiski pastiprināsies arī rietumu puses vējš, trešdien dienas laikā daudzviet brāzmās sasniedzot 15-19 m/s. Gaisa temperatūra otrdien un trešdien dienas laikā vēl pieturēsies +14…+20 grādu robežās.
Nedēļas otrajā pusē ciklona centrālā daļa jau atradīsies virs Krievijas ziemeļrietumiem un līdz ar ziemeļu puses vējiem Latvijā ieplūdīs aukstāka gaisa masa. Gaisa temperatūra dienas laikā nepārsniegs  +10…+16 grādus, bet naktīs gaiss lielā daļā teritorijas atdzisīs līdz +3…+8 grādiem. Laiks nedēļas otrajā pusē pieturēsies vējains un katru dienu vismaz daļā Latvijas reģionu gaidāms lietus.

Arī „Global Forecast System” prognoze liecina, ka Latvijai tuvojas dzestrs gaiss no Skandināvijas, zemākā gaisa temperatūra gaidāma naktī uz sestdienu Kurzemē.

Šodien temperatūra nepārsniegs +11...+15 grādu. Dienā pastiprināsies rietumu, ziemeļrietumu vējš, Vidzemē brāzmās sasniedzot 18 metru sekundē, un vietām īslaicīgi līs.

Līdzīgs laiks būs piektdien, kad vietām valsts centrālajā un austrumu daļā bez īslaicīga lietus iespējama arī krusa, mākoņu daudzums samazināsies. Atbilstoši pašreizējai prognozei nakts uz sestdienu daudzviet būs skaidra, tādēļ gaisa temperatūra pazemināsies straujāk. Bezvēja apstākļos vietām Kurzemē gaisa temperatūra var noslīdēt līdz -1...-2 grādiem, zāles augstumā - vēl dažus grādus zemāk. Citviet valstī vējš varētu pasargāt no tik bargas salnas.

Iespējams, jau naktī uz svētdienu Latviju no rietumiem šķērsos siltā atmosfēras fronte, un gaisa temperatūra svētdien var pakāpties līdz +18..+23 grādiem. Ja siltā fronte kavēsies, naktī uz svētdienu Austrumlatvijā iespējama salna zāles augstumā.

Negaisa radītie postījumi Maskavā

gallery icon
41