foto: Zane Bitere/LETA
Izskan pirmās prognozes par to, kāds laiks būs šovasar
Laika vērotājs Vilis un meteorologi prognozē, ka šogad vasara Latvijā būs siltāka nekā parasti.
Sabiedrība
2017. gada 12. maijs, 06:35

Izskan pirmās prognozes par to, kāds laiks būs šovasar

Kasjauns.lv

Tā kā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs nesniedz laika prognozi vairākiem mēnešiem uz priekšu, spriest par to, kāds laiks būs šovasar, varam, paļaujoties uz tautas ticējumiem un globālo meteoroloģijas aģentūru pausto.

Pazīstamais laika vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas teic, ka laika apstākļu novērojumi šoziem norādīja, ka šogad vasara būšot drusciņ siltāka un sausāka nekā pērnā vasara. Jūnija pirmajā pusē dažviet vēl būšot nakts salnas, bet jūlijā nereti stipras pērkona lietusgāzes un valdošie dienvidrietumu vēji. Savukārt augusts būšot siltāks nekā pagājušā gada augusts.

13. maijā jāvēro saullēkts

No sestdienas jau varam sākt vērot procesus dabā un pēc sentēvu metodēm pareģot gaidāmās vasaras laika apstākļus. Sestdien, 13. maijā jāvēro saullēkts. Ja tas būs skaidrs, tad vasara būs karsta. Jāpievērš arī uzmanība, kāds laiks būšot 23. maijā - Mokeja dienā. Ja saullēktā debesis Mokeja dienā sarkst, būs slapja un pērkoņaina vasara, liecinot tautas novērojumi.

Bet 25. maijā – Urbāna dienā - tiekot atvērtas durvis uz vasaru, bet tās tiekot aizvērtas Bērtuļa dienā – 24. augustā. Saulains un karsts Urbāna dienas rīts paredz sausu un karstu vasaru. Tāpat, ja 28. maijā – Pahomā būšot silts, tad arī vasara sagaidāma silta un saulaina. Pēc Bukša novērojumiem, maija beigas solās būt siltas, ja ne pat karstas, sasniedzot pat +25, +27 grādus.

Vasara būs siltāka nekā parasti

Savukārt diplomētie meteorologi no ASV meteoroloģijas organizācijas „AccuWeather” Eiropai prognozē Eiropai siltu vasaru, tomēr Kurzemes piekraste viņu prognozē iezīmēta robežzonā ar vēsāku laika apstākļu reģionu.

Interneta vietne meteonoverojumi.wordpress.com, kurā apkopotas meteoziņas no pasaules lielēkajām meteoroloģijas vēsta par šādām prognozēm:

Jūnijs 2017. Jūnijs kopumā būs gaidāms sausāks nekā parasti: Nokrišņi 10%, Saulainu dienu 90%, negaisu 5%. Jūnijs ne tikai būs sauss, bet arī salīdzinoši silts. Jūnijā biežāk būs karstuma viļņi un tie būs ilgstoši. Gaisa temperatūra vidēji būs par 4-6 grādiem augstāka nekā vidēji jūnijā.

Jūlijs 2017. Jūlijs jau nebūs tiks sauss kā jūnijs: Nokrišņi 30%, Saulainu dienu 70%, Negaisu 25%. Karstums nebūs retums, bet tas noslēgsies biežāk ar negaisiem kā parasti. Jūlijs būs siltāks un sausāks par pagājušā gada jūliju. Gaisa temperatūra būs par 2-4 grādiem augstāka nekā vidēji jūijā.

Augusts 2017. Augusts būs līdzīgs jūlijam, bet nokrišņu būs nedaudz vairāk: Nokrišņi 40%, Saulainu dienu 60%, Negaisu 35%. Karstums iespējams tikai kādā mēneša dekādē un ilgs tikai dažas diennaktis un noslēgsies ar negaisiem, kam sekos lietains un vēsāks laiks. Gaisa temperatūra būs par 1-3 grādiem augstāka nekā parasti augustā.