foto: Ieva Lūka/LETA
Šodien un rīt gaidāms vēl silts laiks, bet tad Latvijā ienāks arktiskais aukstums
Plaukstoši pumpuri.
Sabiedrība
2017. gada 5. maijs, 08:51

Šodien un rīt gaidāms vēl silts laiks, bet tad Latvijā ienāks arktiskais aukstums

LETA

Jau šīs nedēļas izskaņā Latvijā sāks ienākt aukstas gaisa masas no Arktikas, un nākamnedēļ gaidāmas vienas no dzestrākajām maija dienām un naktīm pēdējo gadu laikā, brīdina sinoptiķi.

Piektdienas saullēktā vietām Ziemeļvidzemē un Vidzemes augstienē gaisa temperatūra pazeminājās līdz -2 grādiem, liecina meteoroloģiskā informācija. Valsts lielākajā daļā minimālā gaisa temperatūra bija 0..+5 grādi, piekrastes novados un pilsētās dažviet +6..+7 grādi.

Rīgā skaidras debesis un lēns austrumu vējš. Gaisa temperatūra nakts gaitā nenoslīdēja zemāk par +5..+7 grādiem.

Maksimālā gaisa temperatūra ceturtdien Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija no +10,2 grādiem Mērsragā līdz +17,4 grādiem Rucavā.

4.maija augstākā gaisa temperatūra Eiropā bija +32 grādi Grieķijā un +34 grādi Spānijā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz piektdienu -12 grādu Alpu kalnos un Krievijas Eiropas daļas ziemeļaustrumos.

Piektdien visā Latvijā saglabāsies sauss un saulains laiks, debesis būs pārsvarā skaidras. Pūš neliels austrumu, ziemeļaustrumu vējš, valsts ziemeļaustrumu daļā dominē bezvējš.

Maksimālā gaisa temperatūra būs +16..+20 grādu, bet daļā piekrastes, vējam nesot vēsumu no jūras, gaisa temperatūra nepārsniegs +11..+15 grādu.

Galvenokārt pūtīs lēns vējš, Kurzemē - mērens austrumu un ziemeļu vējš, Vidzemes piekrastē iegriezīsies mērens ziemeļu, ziemeļrietumu vējš.

Rīgā gaidāms skaidrs laiks, lēnu austrumu vēju nomainīs mērens ziemeļu vējš. Gaiss sasils līdz +18 grādiem, bet līdz ar ziemeļu vēju kļūs nedaudz vēsāks; pēcpusdienā pilsētas ziemeļos un Jūrmalā gaisa temperatūra būs +11..+12 grādu.

Laikapstākļus nosaka anticiklona atzars. Atmosfēras spiediens lēnām sāk pazemināties, no rīta tas ir 769-772 dzīvsudraba staba milimetri jūras līmenī.

Vēl sestdien, 6.maijā, gaisa temperatūra valsts dienvidos pakāpsies līdz +21 grādam, bet piekrastē tā būs pat desmit grādu zemāka, un svētdien jau visā valstī gaisa temperatūra nepārsniegs +8..+15 grādu.

Nākamās nedēļas pirmajā pusē gaisa temperatūra pārsvarā būs zem +10 grādiem, naktīs valsts lielākajā daļā arī zem nulles atzīmes, līdz ar to iespējami aukstuma rekordi. Saltajā gaisa masā veidosies gubu mākoņi, kas daudzviet atnesīs īslaicīgus nokrišņus - galvenokārt gaidāms sniegs un krusa.

Iespējams, Latviju sasniegs arī kāds ciklons, tā ietekmē valsti var šķērsot plašāka nokrišņu zona, bet mākoņainas debesis šādā gadījumā mazinātu aukstumu nakts stundās.

Nākamās nedēļas nogalē var kļūt siltāks.