2009. gada 4. marts, 19:42

Kovalainens: Jaunā KERS sistēma dos mums ievērojamas priekšrocības

Jauns.lv

Londona, 4.marts, LETA--REUTERS. Jaunā Kinētiskās enerģijas reģenerācijas sistēma (KERS) dos Pirmās formulas (F-1) komandai "McLaren-Mercedes" ievērojamas priekšrocības gan startā, gan sacīkšu gaitā, uzskata komandas otrais pilots, soms Heiki Kovalainens.

"Esmu par 99 procentiem pārliecināts, ka komanda izmantos KERS sistēmu jau pirmajā čempionāta posmā," preses konferencē pēc pirmajiem oficiālajiem F-1 testu braucieniem Heresas trasē Spānijā apgalvoja somu autobraucējs. "Ja vien nenotiks kāda dramatiska nelaime, es neredzu iespēju, kāpēc mums to neizmantot."

KERS sistēma, kas sniedz pilotiem iespēju apdzīšanas brīdī uz dažām sekundēm iegūt papildus jaudu no bremzēšanas laikā uzkrātās enerģijas, līdz šim tikusi vērtēta pretrunīgi, jo augstās sistēmas uzstādīšanas izmaksas un tās tehniskā sarežģītība ir pretrunā ar F-1 komandu mērķi samazināt sacīkšu izdevumus. Komandas "Williams", "Red Bull" un "Toyota" jau paziņojušas, ka čempionāta pirmajā posmā neizmantos jauno sistēmu, kamēr pārējās komandas turpina lemt, vai KERS ir pietiekami droša, lai to izmantotu sacensībās.

"Ceru, ka tā mums būs priekšrocība," prognozēja aizvadītās sezonas F-1 čempiona Lūisa Hamiltona komandas biedrs Kovalainens. "Tā noteikti dos mums pārsvaru startā un līdz pirmajam trases līkumam, kā arī sacīkšu laikā, ja mums būs jācīnās par augstākām vietām un jāapdzen citi piloti. Cerams, ka konkurentiem šīs sistēmas nebūs, bet mums būs."

"Tomēr F-1 ir arī citas labas komandas, un es negribu nevienu novērtēt par zemu, lai nebūtu pārsteiguma, kad izrādīsies, ka arī daudzas citas komandas savās formulās to ir ieviesušas," piebilda Kovalainens.

Savukārt Hamiltons testa braucienu dienā izteicās, ka pārsteigumus jaunajā sezonā var sagādāt "Force India" komanda, kas aizvadītā gada nogalē nolēma, ka vairs neizmantos "Ferrari" dzinējus, un noslēdza sadarbības līgumu ar britu komandu "McLaren-Mercedes" un vācu autoražotāju "Mercedes-Benz".

"Aplūkojot uzrādītos laikus testa braucienos, izskatās, ka arī "Toyota" komanda ir krietni pastrādājusi pie sacīkšu automašīnas uzlabošanas," interneta portālā "autosport.com" citēts Hamiltons. "Tāpat slikti neizskatās arī "Renault" un "BMW Sauber" komandas. Jāsaka, ka šobrīd ir diezgan daudz komandu, kuras izskatās iespaidīgi, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu."

Pirmās formulas 2009.gada čempionāts sāksies 29.martā, kad Austrālijā norisināsies Melburnas "Grand Prix" sacīkstes.