2009. gada 5. marts, 01:01

Bauskā notiks seminārs par stāstiem un stāstīšanu

Jauns.lv

Rīga, 5.marts, LETA. Šodien plkst.10 Bauskas bērnu bibliotēkā notiks projekta "Stāstu laiks bibliotēkās" seminārs par stāstiem un stāstīšanu, aģentūru LETA informēja projekta īstenotāji - UNESCO Latvijas Nacionālā komisija.

Seminārā paredzēts apskatīt šādas tēmas: stāstīšanas tradīcijas dažādās valstīs, stāstu vākšana un pētniecība, stāstu meklēšana un pielāgošana stāstīšanai, stāstītprasmju izkopšana, stāstīšanas pasākumu organizēšana bibliotēkās, stāstītāju sagatavošana un mudināšana stāstīt. Seminārus vadīs Guntis Pakalns un Māra Mellēna, bet savā pieredzē un prasmēs dalīties tajos aicināti arī vietējie stāstnieki.

Šāds seminārs notiks arī 12.martā Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā, 17.martā - Latvijas Nacionālās bibliotēkas mācību centrā, 18.martā - Kuldīgas Galvenajā bibliotēkā, 24.martā - Cēsu Centrālajā bibliotēkā un 26.martā - Daugavpilī, Latgales Centrālajā bibliotēkā.

Projekta mērķis ir vienot dažādu paaudžu cilvēkus, atdzīvinot stāstīšanas tradīciju paaudžu starpā, kā arī pilnveidot ikviena valodas kompetenci un sociālās prasmes klausīšanās un stāstīšanas procesā. Projektā ir iecerēts attīstīt stāstīšanas pasākumu organizēšanu bibliotēkās, šādi dodot ieguldījumu arī bibliotēku sociālās lomas paplašināšanā sabiedrībā.

Stāstīšana - tā ir smalka situāciju un dialogu māksla: īstā brīdī atcerēties īsto stāstu un pielāgot to konkrētai vajadzībai, bet teksts ir tikai daļa no stāsta, norāda UNESCO pārstāvji, uzsverot, ka stāstā ietilpst arī žesti, balss intonācija, acu kustības, attieksme pret stāstāmo, dialogs ar klausītājiem - katrā no šiem līmeņiem ietverta personīgā un paaudžu pieredze.