2009. gada 5. marts, 12:54

Eksperti: Investīcijām Eiropas komerciālajā nekustamajā īpašumā šogad tiks atvēlēti vairāk nekā 50 miljardi sterliņu mārciņu

Jauns.lv

Rīga, 5.marts, LETA. Investīcijām Eiropas komerciālajā nekustamajā īpašumā šogad tiks atvēlēti vairāk nekā 50 miljardi sterliņu mārciņu (39,4 miljardi latu), liecina nekustamo īpašumu konsultāciju uzņēmuma "Jones Lang LaSalle" sniegtā informācija Eiropas kapitāla tirgus pārskatā "Time for decision" ("Laiks pieņemt lēmumu").

Kaut arī atsevišķas problemātisko īpašumu iegādei atvēlētā kapitāla apjoma aplēses ir pārspīlētas, tomēr institūcijas, trešo personu naudas pārvaldītāji, iespēju fondi, starptautiskie fondi, daži Vācijas atvērtie un slēgtie investīciju fondi meklēs attiecīgās iespējas, lai ienāktu tirgū, norāda eksperti.

"Mums nav šaubu, ka darba apstākļi 2009.gadā būs izaicinošāki salīdzinājumā ar iepriekš tirgū pieredzētiem, taču tiem, kuri būs spējīgi ņemt vērā vidēja termiņa perspektīvas un kuriem būs pieejams kapitāls, 2009.gads tirgū būs apskaidrības gads un dažas iespējas būs pārāk labas, lai tās palaistu garām. Prātīgs investors šo gadu veltīs pareizai savu pozīciju izstrādāšanai, lai, tām parādoties, izmantotu labvēlīgo situāciju iespējas savā labā," paziņoja "Jones Lang LaSalle" Eiropas kapitāla tirgus departamenta direktors Tonijs Horels.

Nekustamā īpašuma parādu finansējums šogad būs joprojām ierobežots ar zemu aizdevuma summas-aktīva vērtības attiecības līmeni un augstu robežvērtību.

"Mēs sagaidām, ka būs jāpaiet no trīs līdz pieciem gadiem, lai bankas uzlabotu savu bilanču rādītājus, uzsākot šo problēmu risinājumu 2009.gadā. Jādomā, ka bankas būs ārkārtīgi piesardzīgas un konservatīvas, apstrādājot savu nerealizētā nekustamā īpašuma klāstu, un sevišķi izvēlīgas attiecībā uz aizdevumu kritērijiem," atzina Horels.

Pēc viņa teiktā, nekustamā īpašuma vērtība dažos tirgos ir kritusies par gandrīz 40%, salīdzinot ar to maksimālo līmeni 2007.gada vasarā, un īpašuma vērtības erozija turpināsies arī 2009.gadā, kālab dažos gadījumos būtu labāk pārdot tagad. 2008.gada ceturtajā ceturksnī dažos Eiropas tirgos tika novērota ienesīguma līmeņa pieaugums pāri 200 bāzes punktiem, salīdzinot ar iepriekš sasniegto maksimālo līmeni, pirmklasīgiem birojiem un tirdzniecības centriem, savukārt citi ir piedzīvojuši 50 bāzes punktu korekciju.

"Dažos tirgos, tādos kā Londona, Parīze vai Madride, tirgus korekcija ir noritējusi labi, un tas bez šaubām piesaistīs investoru interesi pie jaunā cenu līmeņa. Cenu vērtējumi, ienesīguma līmeņa indikatori un aktīvu cenu veidošana 2009.gadā būs izšķiroši faktori investoriem, kuri apsver laiku, kad viņi varētu ienākt tirgū, un vērtē cenas un mainīgo rādītāju savstarpējo atkarību. Mēs arī paredzam, ka tirgus apstākļi veicinās tādu nekustamo īpašumu pastiprinātu parādīšanos, kuri tirgū parasti parādās reti, un tieši tie noteiks pamatcenas vai arī īpašnieku maiņu, neatkarīgi no tā, vai tirgus jau būs sasniedzis savu zemāko atzīto cenu līmeni," komentēja "Jones Lang LaSalle" Eiropas izpētes biroja vadītājs Naidžels Robertss.

Nomas tirgi un nomnieku prasību ietekme būs kritiskie elementi cenu un vērtību noteikšanai 2009.gadā. Piedāvājuma apjoms netiek uzskatīts par problēmu, jo piedāvājumi parasti nav apgrūtināti ar nerealizētiem plāniem vai apbūvi. Laikā, kad tiek novēroti visvājākie ekonomiskie rādītāji pēdējo gadu desmitu periodā, uzmanība tiks fokusēta uz pieprasījuma esamību. Tomēr dažos tirgos vājš pieprasījums veicinās vēl augstāku brīvo platību līmeni, prognozē Robertss.

Savukārt "Re&Solution Latvia" vadītājs Andžejs Neguliners, komentējot situāciju Baltijas valstīs, norādīja, ka lielākā daļa vietējā Baltijas tirgus dalībnieku jau ir guvusi pamatīgu mācību no savām iepriekš pielaistajām kļūdām.

"Acīmredzams rezultāts ir tirgū piedāvātā investīciju produkta kvalitātes paaugstināšanās ar labi strukturētiem nomas līgumiem, profesionālu īpašumu pārvaldīšanu, starptautisku arhitektu iesaistīšana, lielu uzmanību ēku tehniskai kvalitātei - tas viss ir kļuvis par katra jauna un lielāka projekta sastāvdaļu, tādējādi radot labāku piedāvājumu un attiecīgi izpildot investīcijas kritērijus, pēc kuriem vadās lielākā institucionālo investoru daļa, kuri ir ieinteresēti potenciālajā darbībā Baltijas valstīs."

Vietējie tirgi, ievērojot lielāko institucionālo investoru prasības, sāk piedāvāt iespējas investēt reģiona pirmās klases īpašumā, tādēļ sagaidāms, ka pasaules vadošie fondu investori būs redzami Baltijas tirgū tuvāko 2-3 gadu laikā, prognozē Neguliners.

"Situāciju Baltijas nekustamo īpašumu tirgū pašlaik vērtē un novēro tradicionālie investori no Zviedrijas, Norvēģijas, Dānijas, Somijas, Vācijas un Krievijas. Investori ir labi informēti par pastāvošo tirgus situāciju un vienlaikus novērtē visus pamata riskus, cenu līmeni, investīciju atdevi un perspektīvas viņu pašu un ārzemju tirgos, ieskaitot Baltijas reģionu. Galveno interesi izraisa investīcijas pirmklasīgās un A klases telpās ar stabilu naudas plūsmu, tādi kā tirdzniecības centri, loģistikas telpas un citi komercīpašumi. Cenu līmenis, kuru piedāvā attīstītāji un komerciālo objektu īpašnieki, salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem ir samazinājies, tāpēc investoru interese ir pieaugusi," norādīja Neguliners.

"Re&Solution" ir reģionālais integrētu pakalpojumu sniedzējs nekustamo īpašumu, finanšu un investīciju pārvaldības jomās Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, Ukrainā un Dānijā. "Re&Solution" ir globālā nekustamo īpašumu konsultāciju uzņēmuma "Jones Lang LaSalle" alianses partneris Baltijas reģionā.