2009. gada 6. marts, 10:09

Pieaug interneta nozīme Āzijas radikalizācijā

Jauns.lv

Sidneja, 6.marts, LETA--REUTERS. Ekstrēmistu grupējumi Dienvidaustrumu Āzijā aizvien biežāk izmanto internetu un sociālo tīklu vietnes, lai radikalizētu reģiona jaunatni, teikts piektdien publiskotajā Austrālijas Stratēģiskās politikas institūta un Singapūras S.Radžaratnama Starptautisko pētījumu skolas ziņojumā par drošības jautājumiem.

Kopš 2000.gada Dienvidaustrumu Āzijā sprādzienveidīgi vērsusies plašumā interneta izmantošana un ekstrēmistu grupējumi izstrādājuši izsmalcinātus paņēmienus savai klātbūtnei tiešsaistē, arī profesionālo mediju struktūras.

"Ekstrēmistu grupējumi mūsu reģionā aizvien biežāk izmanto internetu mudināšanai uz vardarbību," teikts minēto institūciju ziņojumā. "Svarīgi ir tas, ka viņi uzbrūk ne vien Rietumiem, bet arī reģiona valstu pārvaldes struktūrām," teikts ziņojumā ar nosaukumu "Pretspars interneta radikalizācijai Dienvidaustrumu Āzijā" ("Countering internet radicalization in Southeast Asia", www.aspi.org.au/).

Ziņojumā norādīts, ka tiešsaistes ekstrēmisms pirmo reizi Dienvidaustrumu Āzijā parādījās gadsimta sākumā, it īpaši indonēziešu un malajiešu valodas kibervidē.

Kopš tā laika sprādzienveidīgi pieaugusi interneta izmantošana reģionā, kā arī parādījušās ekstrēmistu vietnes, tērzētavas un blogi.

Radikāļu un ekstrēmistu interneta vietņu skaits indonēziešu un malajiešu valodās palielinājies no piecpadsmit 2007.gadā līdz 117 pagājušajā gadā. No tām simpatizējošo vietņu skaits pieauga no 10 līdz 16, bet simpatizējošo blogu un sociālo tīklu skaits - no nulles līdz 82.

No 2006. gada līdz 2007.gada jūlijam radikālās reģionālas vietnes izplatīja "Al Qaeda" un Dienvidaustrumu Āzijas kaujinieku grupējuma "Jemaah Islamiah" propagandas videoklipus, attēlus un paziņojumus.

Indonēzijā, kas cīnās ar musulmaņu ekstrēmistu grupējumiem, kuri ir atbildīgi par sprādzienu rīkošanu, interneta lietotāju skaits pieauga no diviem miljoniem 2000.gadā līdz 20 miljoniem 2008.gada janvārī.

No šīs valsts nāk 80% līdz 90% desmit radikāļu un ekstrēmistu interneta vietņu apmeklētāju reģionā, teikts ziņojumā.

Filipīnās, kur notiek musulmaņu nemieri, interneta lietotāju skaits no diviem miljoniem 2000.gadā palielinājies līdz 14 miljoniem, Malaizijā no 3,7 līdz 14,9 miljoniem un Taizemē no 2,3 līdz 8,5 miljoniem šajā pašā laikposmā.

"Indonēziešu un malajiešu valodās ir vietnes, kuras pārzina radikāļu un ekstrēmistu grupējumi un personu grupas, kas simpatizē vardarbīga džihāda ideoloģijai un atbalsta to," teikts ziņojumā.

Pirmā "rokasgrāmata" parādījās 2007.gada augustā toreizējā forumā "Jihad al Firdaus". Forumā bija elektroniskā džihāda sekcija, arī vairākas rokasgrāmatas hakeriem.

2008.gadā forumā "Al Tawbah", kas reģistrēts Šahalamā, Selangorā un Malaizijā, tika publicēta pirmā bumbu izgatavošanas instrukcija un videoklips.

Tomēr ziņojumā norādīts, ka šajos forumos pagaidām nav vērojami nopietni mēģinājumi plānot militārās operācijas, jo detaļas tiek apspriestas privātās un personiskās e-vēstulēs.

Kaujinieku grupējumi ieguvuši arī interneta mediju pieredzi.

Ekstrēmistu grupējums "Mujahidin Syura Council", kas darbojas Taizemes dienvidos, 2008.gada jūlijā atklāja oficiālu mediju spārnu kā "Google" blogu, norādīts ziņojumā.

Cits grupējums - "Hizbut Tahrir Indonesia" - bieži uzņem augstas kvalitātes videoklipus par savu darbību un augšuplādē tos tīklā "YouTube". Daudzos klipos galvenā uzmanība veltīta Indonēzijas valdības neveiksmēm, nepieciešamībai ieviest šariata likumus un nodibināt islāma kalifātu.

Ziņojumā norādīts, ka reģiona valdības maz darījušas, lai apturētu interneta radikalizāciju, daļēji tāpēc, ka mēģinājumi regulēt kibertelpu ir politisks "mīnu lauks".

Kaut arī dažās valstīs vietnes, kas kūda uz vardarbību, tiek pakļautas kriminālvajāšanai, bieži vien trūkst konkrētu noteikumu, kas regulē internetu.

"Dažas valstis nevēlas izskatīties neislāmiskas, vēršoties pret islāmistu grupējumiem, bet citas nevēlas būt nedemokrātiskas, ja šķitīs, ka tās ierobežo izteiksmes brīvību kibertelpā," teikts ziņojumā.

"Tiešsaistes radikalizācija iziet ārpus nacionālajām robežām un prasīs saskaņotu starptautisku reakciju."