2009. gada 22. aprīlis, 14:47

Pētījums: Zivis var saslimt ar jūras slimību

Jauns.lv

Londona, 22.apr., LETA--ANANOVA. Kāds vācu zinātnieks atklājis, ka arī zivis var saslimt ar jūras slimību.

Zoologs Reinholds Hilbigs no Štutgartes pētījis bezsvara stāvokļa ietekmi ūdenī kā daļu no lielāka pētījuma par bezsvara stāvokļa ietekmi uz cilvēku kosmosā.

49 zivis tika ievietotas nelielā akvārijā un paceltas gaisā lidmašīnā, kas vēlāk strauji laidās lejā, tā imitējot bezsvara stāvokli, ko astronauti piedzīvo kosmosā.

Astoņas zivis, reaģējot uz izmaiņām, sāka griezties ap savu asi, pilnībā zaudējušas orientācijas spējas. "Tās pilnībā zaudēja līdzsvara sajūtu un uzvedās kā cilvēki, kas cieš no jūras slimības," norādīja Hilbigs. "Tās zaudēja orientāciju, galīgi apmulsa un izskatījās tā, ka tūlīt vems. Savvaļā šādas zivis uzreiz kļūtu par citu zivju upuri, jo tās nespēj sevi pasargāt un aizpeldēt prom no briesmām."

Vēlāk astoņām zivīm, kas eksperimenta laikā cieta no jūras slimības, tika veikta sekcija un izpētītas viņu smadzenes, lai noteiktu, kas izraisījis šādu efektu.

"Izskatās, ka lielu lomu to dezorientācijā nospēlēja acu kontakta zaudēšana ar ūdens kustību un vibrāciju," sacīja Hilbigs.

Tēmas