2009. gada 23. aprīlis, 05:32

Indijā notiks parlamenta vēlēšanu otrā kārta

Jauns.lv

Laknava (Indija), 23.apr., LETA--AFP. Ceturtdien Indijā notiks valsts daudzpakāpju vispārējo vēlēšanu otrā kārta, kurā ir tiesības piedalīties vislielākajam vēlētāju skaitam - gandrīz 200 miljoniem.

Vēlēšanu process izvērsts mēneša garumā, jo 800 000 vēlēšanu iecirkņu iekārtošana, lai nodrošinātu pieeju balsošanas urnām visiem 714 miljoniem balsstiesīgo pilsoņu, rada milzīgas loģistikas problēmas, kā arī pārlieku noslodzi sešus miljonus lielajam vēlēšanu komisiju personālam un drošības spēkiem.

Ceturtdien vēlēšanas notiek, sākot ar dienvidrietumos esošo Mahārāštras štatu, kas ir valstī vadošais rūpniecības centrs, Neru un Gandija politiskās dinastijas galvenajā atbalsta punktā Utarā Indijas ziemeļos un līdz pat maoistu terora pārņemtajam Bihāras štatam austrumos.

Vēlēšanas notiek arī daļā Indijas pārvaldītās Kašmiras, kur bumbas sprādzienā otrdienas vakarā tika nogalināti pieci un ievainoti septiņi cilvēki.

Varasiestādes uzskata, ka terora aktu pastrādājuši islāmistu separātisti, kuri vēlēšanas boikotē.

Pagājušajā mēnesī sadursmēs starp Indijas drošības spēkiem un islāmistiem tika nogalināti astoņi karavīri un 17 kaujinieki, taču vēlēšanu pirmā kārta, kas atsevišķos reģiona rajonos notika pagājušajā nedēļā, noritēja bez vardarbīgiem incidentiem.

Vēlēšanas noslēgsies 13.maijā, bet to rezultāti gaidāmi vēl pēc trijām dienām.

Gan sabiedriskās domas aptaujas, gan analītiķu atzinumi liecina, ka cerību iegūt absolūto vairākumu nav nedz Kongresa partijai, kuru pārstāv līdzšinējais premjerministrs Manmohans Singhs, nedz opozīcijā esošajai hinduistu nacionālistu Indijas Tautas partijai (BJP).

Tāpēc pēc vēlēšanām sagaidāma Kongresa partijas un BJP izmisīga tirgošanās ar Vienoto nacionālo progresīvo aliansi jeb tā dēvēto Trešo fronti, kā arī ar reģionālo partiju un sīkpartiju gūzmu.

Pašā vēlēšanu otrās kārtas priekšvakarā kārtējo reizi tika aktualizēti ekstrēmistu izraisītās vardarbības draudi. Maoisti, kas apņēmušies apturēt vēlēšanu procesu, trešdien Bihārai kaimiņos esošajā Džhārkhandas štatā uz neilgu laiku par ķīlniekiem sagrāba aptuveni 500 vilciena pasažierus.

Pirmās vēlēšanu kārtas laikā pagājušajā nedēļā maoistu uzbrukumos vēlēšanu iecirkņiem tika nogalināti 19 cilvēki, tostarp 10 paramilitāro formējumu karavīri un pieci vēlēšanu komisiju darbinieki.

Premjerministrs Singhs atzinis, ka maoisti, kas apgalvo, ka cīnās par novārtā pamesto cilšu un bezzemnieku tiesībām, rada vislielākos draudus valsts stabilitātei.

Vēlēšanas notiek laikā, kad vēl nesen strauji augošo valsts ekonomiku arvien smagāk ietekmē globālās ekonomikas lejupslīde, bet attiecības ar kaimiņos esošo Pakistānu atkal iegājušas jaunā saspīlējuma fāzē pēc pagājušā gada teroristu uzbrukumiem Mumbajai.

Tomēr maz cerību ir uz stipru un lemt spējīgu valdību, jo elektorāts ir ļoti sašķelts. Tiek prognozēts, ka līdz pat 50% no 543 likumdevēju vietām iegūs reģionālās un vietējās sīkpartijas.

Tāpēc gan Kongresa partija, gan BJP vēlas iegūt pēc iespējas vairāk balsu, kas atvieglotu tām koalīcijas partneru piesaistīšanu.

Kongresa partijas kampaņā liels uzsvars ir likts uz Rahula Gandija - Neru un Gandija dinastijas atvases - harizmu. 38 gadus vecais politiķis, kuram tiek prognozēta spoža karjera, tiek uzskatīts par nākotnes premjerministra kandidātu.

Ceturtdien vēlēšanas notiks arī Rahula vēlēšanu apgabalā - Amethi, kas atrodas aptuveni 80 kilometrus no Utaras štata galvaspilsētas Laknovas.

Tomēr oficiālais Kongresa partijas kandidāts uz premjera amatu ir pašreizējais valdības vadītājs - 76 gadus vecais Singhs, bet viņa galvenais sāncensis ir BJP izvirzītais 81 gadu vecais Lals Krišna Advani.