2009. gada 27. aprīlis, 22:41

papildināta - Latvijas izlase pēc otrās trešdaļas uzvar Zviedrijas valstsvienību

Jauns.lv

(Papildināts viss teksts.)

Berne (Šveice), 27.apr., LETA. Pasaules hokeja čempionāta C apakšgrupas otrajā mačā Latvijas izlase pēc otrās trešdaļas ar rezultātu 2:1 uzvar Zviedrijas valstsvienību.

Spēles rezultātu 16.minūtē atklāja Līnuss Umarks. Otrās trešdaļas vidū ar tālmetienu vārtu augšējā stūrī vairākumā rezultātu izlīdzināja Krišjānis Rēdlihs, bet trešdaļas pēdējā minūtē Latviju jau vadībā izvirzīja Lauris Dārziņš.

Pirmo bīstamo momentu Zviedrijas izlase izveidoja otrajā minūtē, kad Matīass Veinhandls meta no vārtu priekšas, bet vārtsargs Edgars Masaļskis glāba Latvijas izlases vārtus. Septītajā minūtē Luī Ēriksons izdarīja veiksmīgu izrāvienu uz Latvijas vārtiem, tomēr viņa metiens lidoja garām. Taču šajā epizodē Ēriksonu neatļauti kavēja Aleksandrs Ņiživijs un Latvijas izlasei divas minūtes nācās spēlēt mazākumā. Zviedriem šajā laikā bija vairāki bīstami momenti, tomēr vārtus izdevās nosargāt neskartus. Zviedru pārsvaru pirmajās desmit minūtēs labi parādīja metienu attiecība, kurā Latvijas izlase zaudēja ar 1:9.

Turpinājumā zviedri kādu laiku turpināja spiest Latvijas izlasi, taču pēc tam vairākus bīstamus momentus izveidoja arī latvieši - pēc Ņiživija metiena ripa neviena netraucēta noslīdēja gar vārtu priekšu, bet pēc Miķeļa Rēdliha piespēles metienu no pašas vārtu priekšas izdarīja Lauris Dārziņš. Līdz trešdaļas beigām turpinājās ļoti ātrs un momentiem bagāts hokejs, kuru sekmīgāk izmantoja zviedri un 16.minūtē rezultātu atklāja Umarks, kurš ar atkārtotu metienu pārspēja Masaļski. Šis Umarkam bija jau sestais rezultativitātes punkts čempionātā, jo pirmajā spēlē ar Austriju viņš izpildīja piecas rezultatīvas piespēles. Tieši pirms šīs epizodes bīstamu momentu izveidoja arī Latvijas izlase, bet Miķelis Rēdlihs no pašas vārtu priekšas nespēja raidīt ripu vārtos.

Turpinājumā līdz trešdaļas beigām rezultāts vairs nemainījās. Metienu attiecība pirmajās 20 minūtēs bija 13:6 Zviedrijas izlases labā.

Arī otrajā trešdaļā pirmo bīstamo metienu izdarīja Zviedrijas izlase, kad jau pirmās maiņas laikā pa vārtiem meta Patriks Berglunds. Brīdi vālāk bīstama epizode radās Guntim Džeriņam, tomēr pirms paša metiena zviedru hokejists Tubīass Enstroms uzsita pa viņa nūju un epizode beidzās. Arī otrā trešdaļa ritēja ātrā spēlē, kurā zviedriem bija vairāk bīstamu momentu, bet Latvijas izlase atbildēja ar pretuzbrukumiem.

Piektajā minūtē noraidījumu nopelnīja Zviedrijas izlases hokejists Niklass Pēšons un Latvijas izlasei pirmo reizi mačā radās iespēja spēlēt vairākumā. Šajā laikā Latvijas izlase izveidoja vairākus bīstamus momentus, tomēr Mārtiņam Karsumam metiens neizdevās, tāpat vairākas reizes bīstami meta Krišjānis Rēdlihs, bet neviens no Latvijas izlases pirmās maiņas uzbrukumiem rezultatīvi nenoslēdzās. Vairākuma otrajā daļā laukumā devās otrā maiņa, kas pretinieku zonā nostāties tā arī nespēja. Pēc šiem momentiem iniciatīvu atkal pārņēma Zviedrijas izlase un spēja latviešus iespiest savā zonā pat brīžos, kad laukumā abām komandām bija vienāds spēlētāju skaits.

Pēc Kristapa Sotnieka izrāviena uzbrukumā divu minūšu noraidījumu trešdaļas vidū nopelnīja Umarks un šoreiz Latvijas izlases vadošā maiņa to izmantoja jau pēc 28 sekundēm - pēc Karsuma un Ģirta Ankipāna piespēlēm Rēdlihs ar precīzu tālmetienu raidīja ripu vārtos, izlīdzinot rezultātu 1:1. Uzreiz pēc vārtu zaudējuma zviedri atsāka aktīvi uzbrukt Latvijas izlases vārtiem, bet trešdaļas beigu daļā spēle kļuva agresīvāka un atkal izlīdzinājās, kas nāca par labu Latvijas valstsvienībai. Vadībā Latvija izvirzījās 45 sekundes pirms otrās trešdaļas beigām, kad pēc veiksmīgas Miķeļa Rēdliha individuālās darbības viņš vārtu priekšā atdeva piespēli Laurim Dārziņam, kurš to raidīja vārtos un izlīdzināja rezultātu.

Atlikušajā laikā līdz trešdaļas beigām zviedri devās bīstamā uzbrukumā, vēloties atgūt neizšķirtu, un Karsumam nācās pārkāpt noteikumus, nopelnot divu minūšu noraidījumu. Tomēr pēc otrās trešdaļas Latvija noturēja vadību ar rezultātu 2:1. Savukārt metienu attiecībā Zviedrija saglabāja vadību ar 24:16.

Spēle pašlaik norisinās Bernē, "PostFinance Arena" hallē, un to tiešraidē iespējams vērot TV3 kanālā.

Latvijas izlases vārtus šajā mačā sargā Edgars Masaļskis.

Zviedrijas izlasē pirmo spēli šajā pasaules čempionātā aizvada Nacionālās hokeja līgas (NHL) uzbrucēji Patriks Berglunds un Kristians Husēliuss, kuri pirmajā mačā nespēlēja. Savukārt cits uzbrucējs Jūels Ludkvists muskuļu traumas dēļ šajā čempionātā vairs nepiedalīsies.

Jau ziņots, ka pirmajos mačos Latvija ar 2:4 piekāpās ASV, bet Austrija ar 1:7 piedzīvoja sagrāvi spēlē ar Zviedriju. Savukārt pirmajā pirmdienas spēlē ASV pieveica Austriju ar rezultātu 6:1.

Pirmā grupu turnīra spēles tiks aizvadītas līdz 29.aprīlim. Trīs labākās katras grupas komandas iekļūs nākamajā grupu turnīrā, kur aizvadīs vēl trīs spēles, savukārt katras apakšgrupas vājākā vienība savā starpā cīnīsies par 13.-16.vietu. Čempionāta divas vājākās izlases nākamgad būs spiestas startēt pirmajā divīzijā.

Pēc pirmā grupu turnīra no 30.aprīļa līdz 4.maijam trīs labākās A apakšgrupas komandas E grupā spēlēs ar trīs spēcīgākajām D apakšgrupas vienībām, bet B apakšgrupas izlases F grupā mērosies spēkiem ar C apakšgrupas valstsvienībām. Četras labākās komandas no E un F grupām iekļūs ceturtdaļfinālā, bet atlikušajām četrām komandām čempionāts būs beidzies.

5.maijā paredzēta brīvdiena, bet 6. un 7.maijā paredzētas ceturtdaļfināla spēles. Pusfināla mači notiks 8.maijā, bet divas dienas vēlāk - 10.maijā - tiks noskaidroti pasaules čempioni.

Līdz šim 24 pasaules čempionātos triumfējušas divas izlases - Kanāda un Krievija (ieskaitot PSRS panākumus). Savukārt 11 reizes par pasaules čempioniem kļuvuši čehu (ieskaitot Čehoslovākijas izlasi) hokejisti, bet astoņas reizes triumfējuši zviedri.

Latvijas izlase pagājušajā gadā pasaules čempionātā ierindojās 11.vietā, bet labākais sasniegums ir septītā vieta debijas reizē elites divīzijā 1997.gadā Somijā, kā arī 2004.gadā Čehijā. 1998.gadā pasaules čempionātā, kas arī notika Šveicē, Latvijas izlase ierindojās devītajā vietā.

Nākamais pasaules čempionāts notiks Vācijā no 2010.gada 7. līdz 23.maijam.