2009. gada 28. aprīlis, 11:02

Japāna un Ķīna varētu kopīgi attīstīt mobilo sakaru tīklu

Jauns.lv

Tokija, 28.apr., LETA--AFP. Japānas un Ķīnas valstu vadītāji šonedēļ varētu apspriest iespēju kopīgi attīstīt nākamās paaudzes mobilo telefonu tīklu Ķīnas tirgum, otrdien ziņo Japānas rūpniecības un tirdzniecības ministrijas amatpersonas.

Japānā tiek lietots tā dēvētais trešās paaudzes (3G) mobilo telefonu standarts, kas nodrošina vienmērīgu attēlu un mūzikas failu pārraidi, taču Ķīnas mobilo telefonu tirgū vēl joprojām galvenokārt tiek izmantota otrās paaudzes tehnoloģija.

Paredzams, ka Japānas premjerministrs Taro Aso ar Ķīnas premjerministru Veņu Dzjabao tiksies trešdien, bet ar Ķīnas prezidentu Hu Dziņtao - ceturtdien.

Japānas rūpniecības un tirdzniecības ministrijas amatpersona norādīja, ka tikšanās laikā abu valstu vadītāji varētu apspriest mobilo telefonu sistēmas uzlabošanas iespējas, taču pagaidām vienošanās vēl nav panākta.

Savukārt Japānas biznesa laikraksts "Nikkei" vēsta, ka Aso un Veņs varētu vienoties par 3G un attīstītāko 3,9G pakalpojumu kopīgu izstrādi Ķīnas tirgum.

Japānas mobilo telefonu kompānijas Ķīnā krietni atpaliek no tādiem konkurentiem kā Somijas "Nokia Corp." un Dienvidkorejas "Samsung Electronics Co." galvenokārt mobilo sakaru standartu nesavienojamības dēļ.