Eiropā Latvijai 28 sodi
Sabiedrība
2009. gada 7. maijs, 14:48

Eiropā Latvijai 28 sodi

Jauns.lv

Lai kā Krievija censtos ar pirkstu bakstīt Baltijas virzienā, lielā kaimiņvalsts Eiropas Cilvēktiesību tiesā Strasbūrā sodīta trīs reizes vairāk nekā Baltija.

Kopš 1998. gada Eiropas Cilvēktiesību tiesa Strasbūrā Latviju par vainīgu cilvēktiesību pārkāpumos atzinusi 28 gadījumos. Tomēr līdere Baltijas mērogā ir Lietuva, kuru minētā tiesa sodījusi 30 reizes. Igaunija sliktajā statistikā atzīmējusies vien 14 reizes, norādīts Eiropas Cilvēktiesību tiesas atskaitē.

No Eiropas Savienības valstīm Cilvēktiesību tiesa visvairāk apsūdzošu spriedumu — 67 — veltījusi Somijai. Visizplatītākais šīs valsts pārkāpums — vārda brīvības ierobežošana.

Zviedrija sodīta 18, Norvēģija — 15, Islande — sešas, bet Dānija — piecas reizes.

Vissliktākā situācija cilvēktiesību jomā vērojama Turcijā un Krievijā. Pagājušajā gadā vien Cilvēktiesību tiesa šīs valstis apsūdzējusi attiecīgi 257 un 233 reizes. Kopumā Krievija par šī veida likumpārkāpumiem notiesāta 544 reizes, bet Turcija — 1605. Visbiežāk — par taisnīgu tiesas izmeklēšanas nenodrošināšanu. Turcija un Krievija sodīta par pārkāpumiem 14 kategorijās.

Līdz šim minētā tiesu instance nevienu spriedumu nav pasludinājusi Monako un Melnkalnei.

kasjauns.lv/ Foto: google