Politika
2009. gada 8. maijs, 15:55

Zviedru banku metodes kriminālas?

Jauns.lv

Latvijas policija veic izmeklēšanu par Zviedrijas banku agresīvajām metodēm, iekasējot naudu no Latvijas kredītņēmējiem, Zviedrijas ziņu aģentūrai TT pavēstīja Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis (JL).

Policija pārbauda „noteiktu Zviedrijas banku aktivitātes”, kas ir tik agresīvas, ka citus prasītājus atstumj malā. „Mēs izmeklējam noteiktas metodes, kas saistītas ar kompāniju kontu iesaldēšanu un to depozītu pārņemšanu, kas notiek diezgan agresīvi, sacīja Dombrovskis.

Viņš skaidroja, ka Latvijas valsts ir viens no prasītājiem, kas cieš no Zviedrijas banku uzvedības situācijās, kad kredītņēmēji kļūst maksātnespējīgi.

”Gandrīz visa naudas plūsma tiek virzīta uz parādu atmaksu, neņemot vērā nodokļu maksājumus un līdzīgus jautājumus,” norādīja Dombrovskis.

Latvijas premjers pauda bažas par šādu banku rīcību, tomēr viņš atturējās nosaukt konkrētas bankas, jo izmeklēšana turpinās.

Kā liecina TT rīcībā nonākusi informācija, apsūdzībās teikts, ka vairākas bankas rīkojušās kaitnieciski attiecībā uz vairākām kompānijām un veiktas darbības, kas nāk par labu citām kompānijām.

Ir arī liecības par korupciju saistībā ar parādu piedzīšanu, bet Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) informēja, ka šīs apsūdzības arī iekļautas izmeklēšanā.

FKTK padomes loceklis Jānis Placis skaidroja, ka saņemts daudz uzņēmēju sūdzību par gadījumiem, kad bankas pārkāpušas savas pilnvaras. „Lielai daļai sūdzību nav pamata, un kreditoru mēģinājums atgūt aizdoto naudu ir pamatots un loģisks,” piebilda Placis.

Kādas bankas pārstāvis, kas vēlējās palikt anonīms, aģentūrai TT paziņoja, ka pret bankām vērstā kritika ir politisks populisms. „Vienmēr viens un tas pats. Vainot ārzemniekus! Vainot bankas! Un, ja jums ir ārzemju bankas, nav šaubu, kurš būs grēkāzis,” sacīja bankas pārstāvis.

Zviedrijas lielākās bankas bija atturīgas savos komentāros aģentūrai TT attiecībā uz ziņām par izmeklēšanu Latvijā.

”Swedbank” atteicās sniegt jebkādus komentārus, bet SEB sacīja, ka Latvijas policija ar to nav kontaktējusies.

”Nordea” Latvijā strādā, lai paliktu šajā tirgū. Mēs rūpējamies par labu attiecību veidošanu ar mūsu klientiem un likumdevējiem. Mēs, protams, ievērojam likumus, kas pastāv attiecīgajā valstī,” sacīja "Nordea" pārstāve Helena Estmana.

LETA