Pērn Latvijā lielākais algas pielikums
Sabiedrība
2009. gada 8. maijs, 16:16

Pērn Latvijā lielākais algas pielikums

Jauns.lv

Latvijas strādājošo nominālās algas pagājušajā gadā salīdzinājumā ar 2007.gadu pieaugušas par 23,8%, un tas bija lielākais kāpums Eiropas Savienības valstu vidū.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Otrais un trešais straujākais atalgojuma kāpums bija Lietuvas un Igaunijas darbarūķiem, kuri strādā saskaņā ar koplīgumiem starp darba devēju un strādājošo arodbiedrībām, liecina ES zinātnisko pētījumu aģentūras „Eurofound” jaunākais pētījums.

Savukārt vismazākos algu pielikumus izdevies izkarot strādājošajiem Maltā (+1,8%), Kiprā un Dānijā (+2,5% abās valstīs), Vācijā (+2,9%), Portugālē un Austrijā (+3,1% abās valstīs).

Pētījumā secināts, ka Eiropas Savienībā vidējās nominālās algas apmērs, par kādu panākta vienošanās koplīgumos, 2008.gadā pieaudzis par 6,1% pretstatā 6,2% palielinājumam 2007.gadā.

Vecajās 15 ES valstīs algu kāpuma temps pagājušajā gadā pieauga līdz 3,9% salīdzinājumā ar 3,3% kāpumu 2007.gadā. Savukārt 12 jaunajās bloka zemēs atalgojuma pieaugums pērn noplaka līdz 10,1% pretstatā 11,9% aizpērn.

Kolektīvajos darba līgumos panākto darba algu apmērs salīdzinoši lielā mērā ietekmē kopējās algu tendences Eiropā.

„Eurofound” izveidota 1975.gadā, lai veicinātu labāku dzīves un darba apstākļu plānošanu un izveidošanu Eiropā. Šī organizācija sniedz valdībām, darba devējiem, arodbiedrībām un Eiropas Komisijai datus, informāciju un ieteikumus, kas gūti, veicot neatkarīgus un salīdzināmus pētījumus. Īpašu uzmanību aģentūra pievērš darba un dzīves apstākļiem, kā arī darba attiecībām.

BNS/ Foto: google

Tēmas