Bordeļus laukā no dzīvokļiem!
Sabiedrība
2009. gada 13. maijs, 11:05

Bordeļus laukā no dzīvokļiem!

Jauns.lv

Par bordeļa turēšanu dzīvoklī cietumsods līdz pat pieciem gadiem.

Turpmāk par prostitūcijas perēkļa uzturēšanu draudēs brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz simt minimālajām mēnešalgām.

Šādus grozījumus Krimināllikumā pirms pēdējā – trešā lasījuma šodien atbalstīja Saeimas Juridiskā komisija. Patlaban bordeļus – vietas, kur tiek sniegti seksa pakalpojumi par maksu - vēl var uzturēt pilnīgi legāli, ja vien materiālais labums tiek gūts it kā no telpu īres, taksometra vai masāžas pakalpojumiem, nevis prostitūcijas, kas ir faktiskais peļņas avots.

Saeima likumu steidz pieņemt, jo pēdējos gados prostitūcija no ielām masveidā pārcēlusies uz dzīvokļiem, kas internetā un presē tiek reklamēti kā vietas, kur sniedz masāžas pakalpojumus. Policijas rīcībā ir informācija par kādu cilvēku, kas gada laikā bija noorganizējis  ap 30 prostitūcijas perēkļu.

Likumprojekta autori uzsver, ka grozījumi sagatavoti pēc kaimiņvalstu veiksmīgās pieredzes, un ļaus saknē cīnīties ar cilvēku tirdzniecību. Lai sauktu personu pie atbildības, vairs nebūs jāpierāda, ka suteners par pakalpojumu saņēmis naudu. Par pamatu apsūdzībai varēs būt fakts, ka dzīvoklī notikusi prostitūcija.

Bargāki sodi paredzēti arī par piespiešanu nodarboties ar prostitūciju vai personas iesaistīšanu prostitūcijā, ļaunprātīgi izmantojot tās uzticēšanos, atkarību no vainīgā vai tās bezpalīdzīgo stāvokli. Brīvības atņemšana par šādu noziegumu paredzēta uz laiku no diviem līdz sešiem gadiem. Sods būs lielāks, ja šāds noziegums izdarīts atkārtoti, personu grupā vai arī piespiežot nodarboties ar prostitūciju nepilngadīgo.

Tāpat paredzēts paaugstināt maksimālo sodu par sutenerismu līdz sešiem gadiem.

Desmit gadu pēc Zviedrijas lēmuma sodīt seksa pircējus zviedru piemēram nolēmusi sekot arī Norvēģija. No šā gada norvēģiem par seksa pirkšanu draud sešu mēnešu cietumsods un naudassods. Likums attiecas ne vien uz Norvēģiju, bet arī uz tās pilsoņiem ārzemēs. Zviedrijā piecu gadu laikā pēc likuma pieņemšanas 1999.gadā no 2500 līdz 1500. Policija lepojas, ka šis likums palīdzējis ierobežot cilvēku tirdzniecību un seksa verdzeņu skaitu, kas tagad esot daudz mazāks nekā Somijā.

LETA /Foto: google