Latvija un Krievija savējos sauc mājās?
2009. gada 21. maijs, 09:43

Latvija un Krievija savējos sauc mājās?

Jauns.lv

No plānotā — 65 200 cilvēkiem Krievijā atgriezušies tikai 8800, savukārt Latvija atsakās no iepriekš izstrādātajiem uzdevumiem.

Ņemot vērā demogrāfisko krīzi un ekonomisko situāciju, Krievija turpinās īstenot programmas, lai ieinteresētu ārvalstīs dzīvojošos tautiešus atgriezties savā vēsturiskajā dzimtenē. Krievijas reģioni līdz 2012. gadam plāno uzņemt 443 200 tautiešus, kuri dzīvo ārvalstīs. Taču jāšaubās, vai šie plāni ir reāli?

Kaimiņvalsts atbildīgās struktūras ir izskatījušas pārbaudes rezultātus par 2007. un 2008. gada federālā budžeta līdzekļu izmantošanu, kas tika novirzīti, lai veicinātu tautiešu atgriešanos. Aina nav iepriecinoša. Bija plānots, ka minētajā laika posmā uz Krieviju pārcelsies 65 200 cilvēki, taču reāli atgriezās tikai 8800, ziņo „Ria novosti”.

Šādi rezultāti apliecina gan to, ka Krievijas iestāžu darbs nav bijis sekmīgs, gan arī to, ka, neraugoties uz sarežģītajiem ekonomiskajiem apstākļiem, ārvalstīs dzīvojošie krievi, krīzi labprātāk vēlas pārdzīvot ārpus Krievijas.

Savukārt Latvijā peļņā uz ārzemēm aizbraukušo valsts iedzīvotāju atgriešanos turpmāk veicinās esošā finansējuma ietvaros. Ministru kabinets nupat kā atzinis par aktualitāti zaudējušu pērnā gada jūnijā tagad jau likvidētajam Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariātam doto uzdevumu izstrādāt un iesniegt izskatīšanai valdībā rīcības plānu 2008.-2012.gadam par pasākumiem, kas veicami, lai mazinātu Latvijas iedzīvotāju izbraukšanu no valsts darba meklējumos un veicinātu viņu atgriešanos, ziņo LETA.

Valdība lēma, ka turpmāk šis darbs būs jāveic atbildīgajām ministrijām esošā budžeta ietvaros. Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš gan valdības sēdes laikā aicināja ministrus „nemānīt sevi”, jo pie mazāka finansējuma nav iespējams veikt tās pašas funkcijas.

kasjauns.lv/foto: google