Ušakovs saņem dzīvokļa īres kompensāciju
Sabiedrība
2009. gada 25. maijs, 08:02

Ušakovs saņem dzīvokļa īres kompensāciju

Jauns.lv

„Saskaņas centra” līderis un Rīgas mēra amata kandidāts Nils Ušakovs ik mēnesi saņem vairāk nekā 400 latu kompensāciju par dzīvojamo telpu īri.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pirms diviem gadiem viņš kļuvis par Carnikavas novada iedzīvotāju. Un tas viņam kā parlamenta deputātam dod iespēju ik mēnesi saņemt vairāk nekā 400 latu kompensāciju par dzīvojamo telpu īri.

Formāli likums nav pārkāpts, šodien raksta „Diena”, varot runāt vienīgi par deputāta ētiku.

Kompensāciju viņš saņem kopš 2007. gada augusta. Piemēram, šā gada februārī un janvārī viņš saņēma 485 latus, martā - 421 latu.

Par kompensāciju piešķiršanu atbildīgās Saimnieciskās komisijas vadītājs Vilnis Edvīns Bresis: „Ētika ir cita kategorija, es droši vien tā nedarītu.”

Arī Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vadītājs un S. Ušakova partijas biedrs Sergejs Dolgopolovs uzskata, ka tā ir gaumes lieta, kas atkarīga no cilvēka audzināšanas un attieksmes.

Savukārt pats Ušakovs neko sliktu te nesaskata. Bērnību un skolas gadus viņš pavadīja Imantā, tad pārcēlies uz Carnikavu. Viņš atzīst: ”Tas bija personisku motīvu dēļ, man Rīgā nav neviena īpašuma, es tikai īrēju dzīvokli.” Ušakovs te neredz neko pretrunīgu, jo to likums atļauj.

Patlaban dzīvojamās īres kompensācijas saņem 37 no citām Latvijas vietām ievēlētie Saeimas deputāti. Saeimas Kārtības rullis nosaka, ka šādu kompensāciju drīkst saņemt deputāti, kam nav dzīvesvietas Rīgā. Martā šīs kompensācijas bija no 210 līdz 485 latiem, raksta LETA.

Tās saņēmis arī Gundars Daudze (ZZS) un Guntis Blumbergs (ZZS) no Ventspils, Jānis Lagzdiņš (TP) no Liepājas un Jānis Dukšinskis (LPP/LC) no Daugavpils.

Šī neesot pirmā reize, kad kompensāciju piešķiršana kļūst par Saeimas deputātu klupšanas akmeni. Neilgi pēc 9. Saeimas ievēlēšanas atklājās, ka vairāki deputāti īrējuši dzīvesvietu no radiniekiem.

Bez dzīvojamās platības īres kompensācijas vēl deputātiem tiek apmaksātas telefonsarunas (77 lati), reprezentācijas izdevumi (135 lati) un transporta izdevumi (janvārī tie bijano 58 latiem līdz 375 latiem). Vairāki parlamentārieši kā savus palīgus nodarbinājuši ģimenes locekļus.

kasjauns.lv/Foto: LETA