Kanāda nepiekāpsies Krievijai cīņā par Ziemeļpolu
Sabiedrība
2009. gada 25. maijs, 13:15

Kanāda nepiekāpsies Krievijai cīņā par Ziemeļpolu

Jauns.lv

Nesenais incidents ar Kanādas kartogrāfiem, kuri pētījumu laikā šķērsoja Ziemeļpola teritoriju, nozīmē, ka Otava nepiekāpsies Krievijai cīņā par šīm teritorijām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kanādas zinātnieki gatavo pierādījumus par to, ka apgabali, kuros atrodas naftas un gāzes atradnes, konkrēti — Lomonosova grēda, ir dabisks Ziemeļamerikas kontinentālā šelfa turpinājums,” raksta „The Globe and Mail”

„Mēs cīnīsimies par to, uz ko mēs varam zinātniski pretendēt,” norāda Kalgari universitātes Kara un stratēģisko pētījumu centra direktora palīgs Roberts Hūberts. Tas pierāda, ka Kanāda turas pie sava agrākā solījuma par to, ka šo valsti polārajos platuma grādos nevienam neizdosies iebiedēt.

Pēc tam, kad martā Krievija paziņoja, ka tā sakopo militāros resursus, lai aizstāvētu arktiskās teritorijas, Kanādas ārlietu ministrs Lourenss Kenons paziņoja, ka Maskavai ar spēku neizdosies piespiest Otavu, lai tā  atteiktos no suverēnās Kanādas Arktikas teritorijas.

Pēc aplēsēm, minētajos apgabalos glabājas apmēram 100 miljoni barelu naftas un gāzes. Par īpašumu tiesībām uz tiem cīnās ASV, Kanāda, Krievija, Dānija un Norvēģija. Britu analītiķi uzskata, ka polārais karš tuvāko 12 gadu laikā var kļūst par realitāti.

kasjauns.lv/Foto: google