Sabiedrība
2009. gada 1. jūnijs, 20:59

Uz UNESCO ģenerālsekretāra amatu pretendēs Ina Marčuļonīte

Jauns.lv

Bez Baltijas valstu kopīgās kandidātes lietuvietes Inas Marčuļonītes uz ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas UNESCO ģenerālsekretāra amatu šogad kandidēs arī Alžīrijas, Brazīlijas, Bulgārijas, Ekvadoras, Ēģiptes un Tanzānijas pārstāvji, vēsta portāls universityworldnews.com.

Oktobrī otrais UNESCO ģenerālsekretāra piecu gadu amata pilnvaru termiņš beigsies japānim Koičiro Macuuram, tad arī organizācijas dalībvalstu valdībām būs jāievēl jaunais ģenerālsekretārs.

Latvija, Lietuva un Igaunija jau pagājušā gada novembrī vienojās UNESCO ģenerālsekretāra amatam izvirzīt kopīgu kandidātu - Lietuvas vēstnieci UNESCO Inu Marčuļonīti.

Marčuļonīte ir Lietuvas vēstniece UNESCO kopš 2003.gada. 2004.gadā viņa tika ievēlēta UNESCO Pasaules mantojuma komitejā, bet 2005.-2006.gadā vadīja šo komiteju. Lietuvas vēstniece ir arī UNESCO izpildkomitejas priekšsēdētāja vietniece, kā arī vada vairākas UNESCO darba grupas.

Otra Austrumeiropas pārstāve UNESCO ģenerālsekretāra vēlēšanās būs 58 gadus vecā Bulgārijas karjeras diplomāte un vēstniece Francijā Irina Bokova. Viņa neilgi bijusi arī Bulgārijas ārlietu ministre un kandidējusi uz valsts prezidenta amatu.

Ilgu laiku par reālāko jauno ģenerālsekretāru tika uzskatīts 71 gadu vecais Ēģiptes kultūras ministrs Faruks Hosni, taču savu popularitāti viņš zaudēja, pagājušajā gadā paziņojot, ka labprāt sadedzinātu visas ivritā rakstītās grāmatas, ja tādas tiktu atrastas Ēģiptes bibliotēkās.

Pagājušajā nedēļā Hosni publiski atvainojās par saviem izteikumiem.

Alžīriju pārstāv divi kandidāti. Kambodža UNESCO ģenerālsekretāra amatam izvirzījusi 81 gadu veco bijušo Alžīrijas ārlietu ministru un ANO Starptautiskās tiesas Hāgā vadītāju Muhamedu al Bedžavi. Tāpat šim amatam izvirzīts arī 66 gadus vecais pēc UNESCO iniciatīvas dibinātā Romā bāzētā Kultūras mantojuma saglabāšanas un restaurēšanas pētījumu centra ģenerāldirektors Munirs Bušenaki.

Tāpat par UNESCO ģenerālsekretāri varētu kļūt pašreizējā Andu parlamenta prezidente un bijusī Ekvadoras tirdzniecības un rūpniecības ministre Ivonne Baki, UNESCO ģenerāldirektora vietnieks Marsio Barboza no Brazīlijas un Starptautiskās zinātnes padomes Āfrikas reģionālais direktors Sospeters Muhongo no Tanzānijas.

BNS