Sabiedrība
2009. gada 3. jūnijs, 16:50

Ministres Koķes „atrakcijas”

Jauns.lv

Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) atbalsta valsts galvojuma piešķiršanu Ventspils sporta centram, ko vada draudzīgās partijas „Ventspilij un Latvijai” kandidāts pašvaldību vēlēšanās Uldis Boitmanis.

Premjers pret atrakcijām

Patlaban apritē valdībā ir dokumenti par valsts atbalsta piešķiršanu vairākām nozīmīgām sporta būvēm – tenisa centram „Lielupe”, sporta centram „Mežaparks” un Ventspils Olimpiskajam centram. Jau atbalstīta galvojuma piešķiršana Zemgales un Daugavpils olimpiskajiem centriem.

Taču, runājot par Ventspils objektu, vienā no iepriekšējām valdības sēdēm starp izglītības un zinātnes ministri Tatjanu Koķi un premjeru Valdi Dombrovski (JL) bijušas domstarpības. Ministre esot stingri pastāvējusi uz to, ka Ventspilī jāpabeidz peldbaseina piebūve ar ūdens atrakcijām, bet premjers piktojies, sakot: samazināsim algas un pabalstus un brauksim uz atrakciju parku!... Dombrovska preses sekretāre Līga Krapāne kasjauns.lv pastāstīja, ka par Lielupi, Mežaparku un Ventspili Izglītības un zinātnes ministrijai pieprasīta papildu informācija un aprēķini un par finansēšanu tiks lemts kādā no tuvākajām valdības sēdēm.

Viļņi, ūdenskritums, mākslīgais liedags

Ventspils pilsētas peldbaseina rekonstrukcijas skiču projekts pilsētas domē tika akceptēts 2006. gadā. Saskaņā ar to paredzēts veidot piebūvi esošajam baseina korpusam, paplašinot telpu un radot ūdens sporta un atrakciju centru ar plašām tā izmantošanas iespējām.

Atsevišķā jaunbūves daļā ir paredzēts izbūvēt 1,3 metrus dziļu baseinu ar vairākām izklaides funkcijām - pretstraumes iekārtu, ūdenskritumu, zemūdens masāžas strūklām. Jaunajā baseinā darbosies arī viļņu iekārta, kas ieslēgsies periodiski.

Plānots ierīkot divas slīdrenes sešu metru augstumā virs ūdens līmeņa. Baseina seklāko daļu paredzēts izmantot kā bērnu baseinu, kurā mazuļi varēs priecāties par strūklakām, ūdens lielgabaliem un maziem slidkalniņiem.

Iecerēts, ka bērnu baseinu no lielā baseina atdalīs sala.

Paredzēts ierīkot arī liedagu ar mākslīgo sauli, kas nodrošinātu sauļošanās iespējas. Plānots arī pirts komplekss - vairāku veidu pirtis ar dažādām dušām un auksto baseinu.

Jaunajā kompleksā paredzēta aerobikas zāle. Esošo korpusu papildinās ar trenažieru zāli un peldēšanas trenažieru sporta zāli, papildus izbūvējot nepieciešamās ģērbtuves, dušu telpas, sanitāros mezglus un palīgtelpas.

Tiks uzstādīts laika skaitīšanas tablo. Paplašinot esošo baseina korpusu un iegūstot papildu rekreācijas iespējas sportistiem, tiks būtiski uzlabota vide augstas klases sportistu sagatavošanai Latvijā.

Politiskais lobijs?

Sazvērestības teoriju mīļotāji ministres Koķes aktivitātēs, aizstāvot izklaides kompleksu, iespējams, saskatīs lobēšanu „pa politisko līniju”, jo sakarības tiešām ir.

Politologi un eksperti pēdējā laikā visai bieži uzsver, ka šīs pašvaldību vēlēšanas ir kā placdarms nākamgad gaidāmajām Saeimas vēlēšanām. Un morālās vinnētājas būs tās partijas, kas krīzes apstākļos tiks pie varas turīgākajās pašvaldībās, kur ir nauda, kur var darīt labus darbus un lepoties ar paveikto. Tā teikt – finanses ir liels pluss.

Ventspils Olimpiskā centra valdes priekšsēdētājs sporta aprindās cienītais Uldis Boitmanis tagad kandidē pašvaldību vēlēšanu sarakstā „Ventspilij un Latvijai”, ko vada līdzšinējais mērs Aivars Lembergs. Savukārt tas, ka Lemberga partija ar Koķes partiju ZZS ir noslēgusi sadarbības līgumu un ir draudzīgās attiecībās, nevienam nav noslēpums.

ZZS ierok kapsulu

Ventspils peldbaseina jaunā korpusa būvniecība ar svinīgu vēstījuma kapsulas ierakšanu sākās 2007. gada nogalē. Svinīgo brīdi ar savu klātbūtni kuplināja toreizējā izglītības un zinātnes ministre, kas arī pārstāv Ventspilij draudzīgo ZZS, – Baiba Rivža.

Peldbaseina rekonstrukciju īsteno Ventspils dome kopā ar Latvijas Olimpisko komiteju.

Projekta kopējās izmaksas ir 4 426 256 lati, tai skaitā valsts galvotie līdzekļi - 2 500 000 latu, Ventspils pašvaldības līdzfinansējums - 1 926 256 lati.

„Kāda nieka truba...”

Kāds Ventspils sabiedriskais darbinieks, kurš gribēja palikt anonīms, lūgts ar skatu no malas novērtēt ieceres vērienu, atmeta ar roku: „Nekā diža jau te nebūs – kāda nieka nobraucamā truba... Salīdzinot ar „Līvu akvaparku”, tas vispār nav nekas.” Viņš skaidroja, ja jaunais baseins pilsētai ir vajadzīgs, jo bērneļi grib peldēties, bet tagadējā baseinā trenējoties sportisti. Tas, ka pilsēta atrodas pie jūras, neesot rādītājs – bieži pūš auksti vēji, un tad pludmalē neesot ko iesākt.

Guna Kārkliņa/Foto: LETA