Politika
2009. gada 6. jūnijs, 21:59

Latvija ir nobalsojusi

Jauns.lv

Kā krīze ietekmēs pašvaldību un Eiroparlamenta vēlēšanu rezultātus? Ar kādu noskaņojumu vēlētāji būs devušies pie vēlēšanu urnām pēc teritoriālās reformas ieviešanas? Vai Tautas partija pirmo reizi Rīgā paliks ārpus piecu procentu robežas un netiks domē? Kā partiju sadrumstalotības apstākļos balsos latviešu vēlētājs? Vai tiešām galvaspilsētā „Saskaņas centrs” un PCTVL savāks pietiekami daudz balsu, lai veidotu vienotu koalīciju?

Tie ir daži no jautājumiem, uz kuriem atbildi sniegs vēlēšanu rezultātu apkopošana.

Krīzes nomocīti un vīlušies politikā, daudzi solīja, ka vairs uz vēlēšanām neies, tomēr 6. jūnija dienas gaita parādīja, ka vēlētāju aktivitāte nav mazāka kā iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās. Līdz pulksten 20 tā bija pat par 0,55 % augstāka.

Kristovskis par latvisku koalīciju, Ušakovs un Šlesers jau gatavi vienoties

„Pilsoniskās savienības” („PS”) mēra amata kandidāts Ģirts Valdis Kristovskis uzskata, ka Rīgā jāveido latviska, demokrātiska koalīcija. Šāda iespēja joprojām pastāvot.

Tomēr, kā liecina pašreiz apkopotie vēlēšanu dati, tas būtu iespējams tikai tad, ja „PS” un „Jaunais laiks” veidotu koalīciju kopā ar LPP/LC, par kuru abu minēto politisko spēku līderi vēl pirms vēlēšanām izteikušies visai neglaimojoši, apgalvojot, ka neatbalstīs Aināra Šlesera kandidatūru Rīgas mēra amatam.

Cik var noprast no partijas „Saskaņas centrs” pārstāvju izteikumiem, arī viņi nav gatavi atdot mēra krēslu A. Šleseram,  jo „SC” joprojām esot savs kandidāts – N. Ušakovs.

Tikmēr jau vakar „Saskaņas centra” un LPP/LC līderi uzņēmās inciciatīvu un apmainījās savstarpējiem aicinājumiem sēsties pie sarunu galda, tādējādi liekot noprast, ka tieši viņi veidos jaunās koalīcijas pamatu. Nils Ušakovs pat visai strikti noteica, ka sastrādāties ar „Pilsonisko savienību” būšot visai problemātiski, jo tās līderis Ģirts Valdis Kristovskis turpina latvisko retoriku.

Rīgā saņemti dati no puses iecirkņu, vadībā „Saskaņas centrs”

Saņemti dati no apmēram puses iecirkņu un tie rāda, ka pašvaldību vēlēšanās galvaspilsētā uzvarējusi politisko partiju apvienība "Saskaņas centrs" (SC).

Centrālās vēlēšanu komisijas dati liecina, ka pēc balsu apkopošanas 75 iecirkņos no 158 SC ieguvis 32,50% vēlētāju atbalstu, savukārt par otrajā vietā esošo "Pilsonisko savienību" nobalsojuši 19,75 % vēlētāju. Trešajā vietā ir LPP/LC, kuru izvēlējušies atbalstīt 15,30% rīdzinieku.

Vēl domē, visticamāk, iekļūs arī "Jaunais laiks", par kuru balsis atdevuši 11,92% vēlētāju.

Tuvu 5% barjeras pārvarēšanai ir arī "Sabiedrība Citai politikai", kas pagaidām ir ieguvusi 4,05% balsu, ziņo BNS.

Savukārt pārējām partijām, tai skaitā tām, kuras bijušas domē pie varas līdz šim, rezultāti ir ļoti vāji un pašvaldības vadībā tās pēc pašreizējiem datiem nebūs.

Tā par TB/LNNK nodoti 3,49% balsu, par Tautas partiju 2,08%, par Zaļo un zemnieku savienību - 2,05% balsu. Ļoti mazu atbalstu saņēmusi arī partija PCTVL, par kuru nodoti 2,64% balsu.

Domē, visticamāk, nav iekļuvusi arī Latvijas sociāldemokrātiskā strādnieku partija, par kuru nobalsojuši 1,25% rīdzinieku, līdz ar to šī partija nav pārstāvēta ne Saeimā, ne galvaspilsētas vadībā.

Ušakovs: "Sadarbība ar "Pilsonisko savienību" būs ļoti problemātiska"

"Saskaņas centra" vadītājs Nils Ušakovs ļoti skeptiski izsakās par iespējamo sadarbību Rīga domē ar "Pilsonisko savienību".Šovakar, uzstājoties Latvijas televīzijā "Saskaņas centra" līderis Nils Ušakovs lika saprast, ka gatavs runāt ar ikvienu politisko spēku. Savukārt jau pēc divām stundām TV5 krievvalodīgajiem domātajā raidījumā viņš izteicās, ka sadarbība ar "Pilsonisko savienību" būs ļoti problemātiska. Tā liekot domāt Ģirta Valda Kristovska latviskā retorika.

Eiroparlamenta vēlēšanu rezultātus skaitīs vispirms

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu rezultātus vēlēšanu komisijas sāks skaitīt vispirms, un šie rezultāti varētu būt zināmi jau šonakt, tomēr tos paziņos tikai svētdienas vēlā vakarā.

Pēc tam, kad komisijas būs saskaitījušas derīgās vēlēšanu zīmes, sāksies pašvaldību vēlēšanu rezultātu apkopošana, žurnālistiem stundu pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas pavēstīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars, ziņo BNS.

Optimistiskās prognozes liecina, ka no mazajiem iecirkņiem rezultāti sāks nākt no plkst.3, bet no lielajiem iecirkņiem - tikai uz rīta pusi. Pēc ta.m komisijas skaitīs partiju sarakstos atzīmētos plusiņus un svītrojumus.

Novados oficiālie rezultāti jāpaziņo tuvāko trīs dienu laikā pēc vēlēšanām, savukārt republikas pilsētās - septiņās dienās.

Šlesers: „Saskaņas centrs” ir mūsu stratēģiskais partneris

Domājot par nākamās Rīgas domes koalīcijas izveidi, LPP/LC līderis Ainārs Šlesers atzina, ka gatavs veidot koalīciju ar „Saskaņas centru”, kuru uzskata par savas partijas stratēģisko partneri. Šīs divas partijas varētu veidot jaunās domes koalīcijas pamatu.

Arī „Saskaņas centra” vadītājs Nils Ušakovs atklāja, ka domē gatavs strādāt vienā koalīcijā ar LPP/LC.

Līderu sešinieks pēc „exit poll” aptaujas

Saskaņā ar nobalsojušo vēlētāju aptauju "exit poll", kurā tika noskaidrots 789 nobalsojošo pilsoņu viedoklis, Rīgas domē iekļuvušo partiju saraksts pagaidām ir šāds:

„Saskaņas centrs” – 27%

LPP/LC – 18%

„Pilsoniskā savienība” – 16%,

„Jaunais laiks” – 15%.

 TB/LNNK – 5%

ZZS – 5%.  

Aptauja: EP vēlēšanās pārliecinošu uzvaru guvis SC un PS

Eiropas Parlamenta vēlēšanās pārliecinošu uzvaru guvusi apvienība "Saskaņas centrs" (SC) un partija "Pilsoniskā savienība", liecina aģentūras BNS un Latvijas Televīzijas nobalsojušo vēlētāju aptauja.

Rīgā veiktās aptaujas rezultāti rāda, ka SC ieguvis 20% vēlētāju atbalstu, bet PS - 19% pilsoņu balsu.

Tālāk seko partija "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" iegūstot 13% pilsoņu atbalstu, LPP/LC, par kuru nobalsojuši 12% balsstiesīgo, un partija "Jaunais laiks" ar 11% balsīm.

Aptauja arī liecina, ka EP izdosies iekļūt arī Tautas partijai, par kuru nobalsojuši vien 5% vēlētāju, un apvienībai "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK, par kuru nobalsojuši 6% balsstiesīgo.

Pētījuma rezultāti liecina, ka Eiropas Parlamentā no Latvijas būs septiņu partiju pārstāvji. Latvijai EP ir astoņas vietas.

Aiz piecu procentu barjeras palikusi Zaļo un zemnieku savienība (4%), "Libertas.lv" (3%), "Sabiedrība citai politikai" (2%), Rīcības partija (1%), "Visu Latvijai!" (1%), bet par pārējām partijām, kas kandidēja uz EP, nav balsojis neviens vēlētājs.

Vēlēšanu dienā pēc nobalsošanas aptaujāti 789 cilvēki, no tiem 52% bija sievietes, 48% - vīrieši, 53% latvieši un 47% nelatvieši.

Mediju aptauja: rīdzinieki par labāko izvēli mēra amatam uzskata Šleseru

Rīdzinieki par piemērotāko mēra amata kandidātu uzskata partijas LPP/LC līderi Aināru Šleseru, taču viņam uz papēžiem popularitātē min arī Nils Ušakovs no "Saskaņas centra" un "Pilsoniskās savienības" pārstāvis Ģirts Valdis Kristovskis.

Par to liecina aģentūras BNS un Latvijas Televīzijas nobalsojušo vēlētāju aptauja ("exit poll"), kurā tika noskaidrots 789 nobalsojošo pilsoņu viedoklis.

Šleseru par labāko izvēli Rīgas mēra amatam nosauca 26% aptaujas dalībnieku, Ušakovu visatzinīgāk novērtēja 21%, bet Kristovski par piemērotāko dēvēja 20% aptaujāto, ziņo BNS.

Šie trīs kandidāti aptaujā pamatīgi atrāvušies no pārējiem, un ceturtajā vietā esošais Edgars Jaunups ("Jaunais laiks") saņēma vien 8% nobalsojošo rīdzinieku atbalstu.

Pārējiem sarakstu līderiem - Andrim Ārgalim (Tautas partija), Natālijai Jolkinai (PCTVL), Aleksejam Loskutovam ("Sabiedrība citai politikai"), Ingmāram Līdakam (Zaļo un zemnieku savienība), Jānim Birkam (TB/LNNK) un Jānim Dinevičam (LSDSP) atbalsts ir niecīgs un svārstās no viena līdz četriem procentiem.

Vēl 7% aptaujas dalībnieku atzina, ka atbildi uz jautājumu, kas būtu labākā izvēle mēra amatam, nezina.

Šleseru kā mēra kandidātu visvairāk atbalstīja balsotāji Bolderājā, Centrā un Imantā. Kristovska kā mēra atbalstītāji visvairāk tika aptaujāti Ziepniekkalnā, Mežaparkā un Maskavas priekšpilsētā. Teikā un Zolitūdē starp aptaujātajiem balsotājiem visvairāk bija Nila Ušakova atbalstītāju.

Nobalsojušo vēlētāju aptauju ("exit poll") veica ziņu aģentūra BNS un Latvijas Televīzija (LTV) sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitātes žurnālistikas un politikas zinātnes studentiem. Aptaujā piedalījās 789 vēlētāji.

kasjauns.lv