EK apsveic Latvijas parlamentu ar drosmīga un ambicioza lēmuma pienemšanu
Sabiedrība
2009. gada 17. jūnijs, 07:30

EK apsveic Latvijas parlamentu ar drosmīga un ambicioza lēmuma pienemšanu

Jauns.lv

Pieņemtie budžeta grozījumi tiks rūpīgi izvērtēti, lai tam nekavējoties sekotu lēmums par otrā maksājuma piešķiršanu no ES palīdzības budžeta.

EK izplatītajā paziņojumā komisija apsveic Latvijas parlamentu ar šodien pieņemto fiskālo paketi 2009. un 2010.gadam, norādot, ka tas ir drosmīgs un ambiciozs solis fiskālā līdzsvara atjaunošanas virzienā.

"Mēs īpaši augstu vērtējam sociālo partneru atbalstu šai paketei. Tas apliecina, ka iesaistītās puses apzinās nepieciešamību pēc skaidras rīcības un ir gatavas to atbalstīt. Šajā sarežģītajā ekonomiskajā situācijā tas ir īpaši svarīgi. Mēs uzsveram, ka izvēlēto pasākumu īstenošana ir nepieciešama, lai panāktu 2009. un 2010.gadā iecerēto budžeta konsolidāciju. Kaut gan nepieciešamība rīkoties ātri pašreizējā situācijā var attaisnot ķeršanos pie vienreizējām aktivitātēm 2009.gadā, jau tagad būtu jāsāk strādāt pie pastāvīgiem risinājumiem, kam jāpanāk ilgtspējīga budžeta deficīta samazināšana 2010.gadā un vēlāk," teikts paziņojumā.

Pēc komisijas domām īpaši svarīgs ir lēmums nodrošināt līdzfinansējumu ES struktūrfondu līdzekļiem, jo tas ļauj izmantot ES finansējumu produktivitātes celšanai. Par pamatu ņemot pašreizējo fiskālo paketi, Latvijai ir kritiski svarīgi izstrādāt uzticamu vidējā termiņa budžeta stratēģiju ar mērķi līdz 2012.gadam izpildīt Māstrihtas kritērijus un samazināt budžeta deficītu zem 3% no IKP.

Tomēr paziņojumā uzvērts, ka šodien pieņemtie budžeta grozījumi tuvākajās dienās tiks rūpīgi izvērtēti, izmantojot EK analīzi, cieši sadarbojoties ar SVF un Latvijas amatpersonām, lai tam nekavējoties sekotu lēmums par otrā maksājuma piešķiršanu no ES palīdzības budžeta stabilitātes nodrošināšanai.

"Es apsveicu Latvijas parlamenta balsojumu un sociālo partneru atbalstu budžeta ietaupījumiem šajā paketē. Tie ir nepieciešami deficīta samazināšanai līdz līmenim, lai ar ES un citu aizdevēju finansiālo palīdzību konsekventi pārvarētu pašreizējās grūtības. Deficīta samazināšana ir jāturpina 2010. un turpmākajos gados, lai ekonomiku noenkurotu uz uzticama un nemainīga ceļa. Tas ir jāveic, saglabājot sociālu godīgumu un izvairoties no grozījumu izmaksu pārlikšanas uz vistrūcīgāko iedzīvotāju daļu," sacīja Eiropas ekonomisko lietu komisārs Hoakins Almunja.

Jau ziņots, ka Saeima šovakar ar 63 balsīm par, 30 balsīm pret pieņēma šā gada valsts budžeta grozījumus.

Budžeta grozījumi paredz īstenot būtiskus izdevumu samazinājumus, kas skars arī sociālo jomu un pensionārus. Darbā pie budžeta grozījumiem iepriekš tika panākta vienošanās, ka budžeta deficīts tiek samazināts par 500 miljoniem latu.

Šā gada valsts budžeta kopējie ieņēmumi ir plānoti 4,023 miljardi latu, bet izdevumi - 4, 687 miljardi latu. Budžeta deficīts plānots 664,696 miljonu latu apmērā. Savukārt nodokļu ieņēmumi šogad plānoti 1,7 miljardu latu apmērā.

Kā iepriekš noradījis finanšu ministrs Einars Repše (JL), ja piepildās sliktākais budžeta ieņēmumu izpildes scenārijs, šā gada valsts budžeta deficīts varētu būt 11,6% apmērā no IKP.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi paredzēti 2,776 miljardi latu apmērā, izdevumi - 3,235 miljardu latu apmērā. Valsts speciālā budžeta ieņēmi paredzēti 1,263 miljardu latu apmērā, savukārt izdevumi 1,469 miljardu latu apmērā.

LETA