Vikingu kuģis pametīs Latviju
Sabiedrība
2009. gada 18. jūnijs, 15:59

Vikingu kuģis pametīs Latviju

Jauns.lv

Latvijā mūsu amatnieku darinātais vikingu kuģis „Osa” 20. jūnijā dosies pāri Baltijas jūrai.Kuģim šī būs pirmā nopietnā pārbaude atklātā jūrā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kuģa saimnieks ir norvēģu uzņēmējs Pērs Bjorkums, kurš ar „Osu” piedalīsies vikingu svētkos Zviedrijā. Pēc viņa pasūtījuma, kuģi divos gados Ogres rajona Birzgalē uzbūvēja amatnieki, dvīņubrāļi Juris un Ingolfs Zīles, dēliem un mazdēlam piepalīdzot.

„Ir noslēdzies darbs pie kuģa tehniskajiem sagatavošanas darbiem un jau šo sestdien aptuveni pulksten 13 kuģis ar apkalpi no Andrejostas dosies pāri Baltijas jūrai uz Zviedrijas krastiem,” informē projekta vadītājs Juris Erts. Kuģim šī būs pirmā nopietnā pārbaude atklātā jūrā.

Tā kā kuģa ātrums ir atkarīgs no vēja, konkrētu laiku, kad tas ieradīsies Zviedrijā, grūti paredzēt, taču pagaidām prognozēts, ka ceļā varētu pavadīt aptuveni trīs diennaktis. No Rīgas jūras līča „Osa” dosies uz Gotlandi, kuras augšpusē to šķērsos, un tālāk dosies virzienā uz Norrkopingu, gar kuru iekuģos Zviedrijā, lai to šķērsotu caur iekšējiem ūdeņiem Norvēģijas virzienā.

Uz kuģa vieta ir 30 vīriem. „Komanda ir nokomplektēta no Norvēģijas, Zviedrijas un Latvijas pārstāvjiem, kuru starpā ir gan profesionāli jūras braucēji, gan kuģošanas entuziasti,” piebilst Erts. Kapteinis būs norvēģis, pieredzējis jūras braucējs Oivinds Eks.

Par „Osas” paraugu kalpoja 1904. gadā atrastais „Osebergship” —senākais uzietais Norvēģijas vikingu kara kuģis, būvēts 9. gadsimta sākumā. Tas izmantots gan kā karaļa svītas reprezentatīvais transporta līdzeklis, gan uzbrukumos, gan arī kara zirgu pārvadāšanai. Savu jūras dzīvi kuģis noslēdza ierakts zemē, kalpojot par kapa vietu valdniecei Osai. Oriģināls ir izstādīts Oslo Vikingu kuģu muzejā kā centrālais eksponāts.

Uz klāja būs arī sievietes — saimnieka Bjorkuma kundze un norvēģu kapteiņa sieva. Apstākļi uz kuģa būs skarbi pat vīriem, ne kajītes, ne nojumes, pat labierīcību nav — pirms 1000 gadu dzīvojušie skarbie karotāji darīja to lietu pāri bortam vai mucā.

Māris Puķītis/Foto: Rojs Maizītis, Klāvs Radziņš

Tēmas