2009. gada 19. jūnijs, 08:47

Bēguļojošais oligarhs padodas FIB

Jauns.lv

Liela mēroga krāpšanā apsūdzētais ASV miljardieris Stenfords padodas FIB.

Teksasas miljardieris un finansists sers Alens Stenfords, kurš tiek apsūdzēts liela mēroga krāpšanā, ceturtdien padevās Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) pārstāvjiem Virdžīnijas štatā un piektdien stāsies federālās tiesas priekšā šā štata Ričmondas pilsētā, paziņoja viņa advokāts. 

Piecdesmit deviņus gadus vecais Stenfords dzīvoja pie draudzenes Virdžīnijas štatā un padevās pēc tam, kad varas iestādes izdeva orderi viņa aizturēšanai par kriminālapsūdzībām, kas viņam piektdien var tikt izvirzītas federālajā tiesā.

ASV Vērtspapīru un biržu komisija februārī izvirzīja Stenfordam un diviem viņa firmas "Stanford Group Company" augsta ranga darbiniekiem civilapsūdzību krāpšanā vismaz astoņu miljardu ASV dolāru (četru miljardu latu) apmērā, pārdodot depozītsertifikātus un solot tiem pasakaini augstas procentu likmes un augstu drošības līmeni.

Stenfordam ir mājokļi gan ASV, gan Karību jūras valstīs. Viņa ārzonas banka "Stanford International Bank", kas izsniedza minētos sertifikātus, ir bāzējusies Antigvā un Barbudā, un pašlaik ir sākts tās likvidācijas process.

ASV federālās iestādes februārī veica kratīšanu "Stanford Group Company" galvenajā birojā Hjūstonā un tās birojā Maiami. Pasākumus pret Stenforda uzņēmumiem ir veikušas arī Venecuēla, Peru, Panama, Ekvadora un Kolumbija.

FIB un citas iestādes arī mēģina noskaidrot, vai Stenfords ir iesaistīts naudas atmazgāšanā Meksikas narkotiku karteļa "Golfo" ("Līcis") labā. Meksikā šīs izmeklēšanas ietvaros ir aizturēta viena no viņa privātajām lidmašīnām.

Lielbritānijas Nopietnu krāpšanu birojs (SFO) izskata Stenforda iespējamu saistību ar Lielbritāniju pēc mediju ziņām, ka šajā valstī ticis veikts Stenforda grāmatvedības audits. Mediji ziņoja, ka savu kompāniju auditu miljardieris uzticējis kādai nelielai grāmatvedības firmai "CAS Hewlett & Co." Londonā, kuras īpašnieks Čārlzvorts Hjūlets janvārī nomiris.

Simtiem investoru un noguldītāju ASV, Karību jūras valstīs, Latīņamerikā un Eiropā cenšas izņemt savu naudu no bankām un firmām, kas saistītas ar Stenfordu.

Stenfords ir ASV un Antigvas un Barbudas dubultpilsonis. Antigvā un Barbudā Stenfords ir lielākā laikraksta īpašnieks, vietējās komercbankas "Bank of Antigua" vadītājs, lielākais privātais darba devējs un pirmais amerikānis, kurš saņēmis bruņinieka titulu no šīs valsts valdības.

Stenfords ir ziedojis miljoniem dolāru ASV politiķiem un ieguvis daudzu sporta zvaigžņu labvēlību.

Stenfordam izvirzītās apsūdzības ir saistītas ar apjomīgāko augsta profila krāpšanas shēmu kopš skandalozās 50 miljardu ASV dolāru (25 miljardu latu) vērtās Volstrītas veterāna Bernarda Medofa finanšu piramīdas sabrukuma.


BNS