Sabiedrība
2009. gada 24. jūnijs, 19:48

SVF cer, ka Latvijas budžeta grozījumi novērsīs domas no lata devalvācijas

Jauns.lv

Starptautiskais valūtas fonds (SVF) paudis cerību - Latvijas pieņemtie budžeta grozījumi radīs pārliecību, ka lata devalvācijas nebūs, un uzsvēris, ka lata devalvācija radītu spiedienu uz citām reģiona valstīm, kuru valūtas ir piesaistītas eiro.

SVF pārstāvis Centrāleiropā Marks Alens intervijā aģentūrai "Reuters" teica, ka vēl nav skaidrs, vai Latvijas valsts budžeta izdevumu būtiskais samazinājums būs pietiekams, lai apslāpētu krīzi.

"Tas, ko Latvija mēģina panākt, ir visai varonīgi," atzina Alens.

"Mēs visādā ziņā ceram, ka šī rīcība attiecībā uz budžetu samazinās spekulācijas par to, ka [lata] kursa maiņa ir neizbēgama," viņš uzsvēra.

Alens teica, ka SVF atbalsta Latvijas stratēģiju saglabāt lata piesaisti eiro un iestāties eiro zonā.

"Visa politika ir veidota, lai saglabātu [lata] piesaisti [eiro] un iestātos eiro zonā, cik drīz vien iespējams.. Tāda ir Latvijas valdības politika, un šo politiku mēs atbalstām," sacīja SVF amatpersona.

Alens arī brīdināja, ka gadījumā, ja Latvija devalvētu latu, tas izraisītu ķēdes reakciju reģionā, nodarot kaitējumu citām valstīm, kuras ir piesaistījušas savas valūtas eiro.

"Nav šaubu, ka vienmēr ir šis efekts. Tiklīdz viens [devalvē], tirgus kā vilku bars metas pakaļ nākamajam vājākajam. Tas ir ļoti nepatīkams skats," sacīja SVF amatpersona.

"Ir acīmredzams, ka [lata devalvācijas gadījumā] Lietuva, Igaunija un Bulgārija droši vien nonāktu zem visai liela spiediena. Var būt, ka tas pat ietekmētu vēl citas valstis. Varbūt arī Horvātiju," teica Alens.

"Tās zināmā mērā būs spiestas būt tādā pašā stāvoklī kā Latvija. Tām ir jebkurā gadījumā ir jāiziet cauri skarbai korekcijai. Iespējams, ka tās lūgs finansējumu Eiropas Savienībai," sacīja SVF pārstāvis.

Lūgts izteikt viedokli par to, vai pagājušajā nedēļā pieņemtie Latvijas valsts budžeta grozījumi, samazinot izdevumus, būs pietiekami, lai saņemtu starptautiskā aizdevuma nākamo kārtu, Alens teica: "Jā, es domāju, tas, ko viņi ir izdarījuši, ir visai iespaidīgi. Vai tas ir pietiekami? Redzēsim. Tas pašlaik tiek izvērtēts."

SVF pārstāvis atteicās prognozēt, kad tiks pieņemts lēmums par nākamās starptautiskā aizdevuma kārtas - 1,2 miljardu eiro - piešķiršanu Latvijai.

Latvija otro starptautiskā aizdevuma maksājuma daļu 1,2 miljardu eiro apmērā cer saņemt jūlijā. Lai pie šī aizdevuma tiktu, Saeima 16.jūnijā ārkārtas sēdē galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus šā gada budžetā, kuros budžeta deficīts samazināts par 500 miljoniem latu. Budžeta grozījumi stāsies spēkā 2009.gada 1.jūlijā.

Latvija pagājušā gada beigās panāca vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par 7,5 miljardu eiro aizdevuma saņemšanu. Saskaņā ar starptautiskā finansiālā atbalsta saņemšanas sākotnēji plānoto grafiku šā gada otrajā ceturksnī bija paredzēts saņemt starptautisko finansiālo atbalstu 1,7 miljardu eiro apmērā, tostarp, no Eiropas Komisijas - 1,2 miljardus eiro, no SVF - 0,2 miljardus eiro, Pasaules bankas - 0,2 miljardus eiro, bet no Čehijas valdības - 100 miljonus eiro.

Latvija šā gada pirmajā ceturksnī no starptautiskā aizdevuma saņēma vienu miljardu eiro, ko aizdeva Eiropas Komisija.

Nesen Latvijā un citās valstīs pastiprinājās baumas par to, ka varētu tikt devalvēts lats, taču Latvijas Banka vairākkārt uzsvērusi, ka lata piesaistes kurss eiro netiks mainīts un pašreizējais kurss tiks saglabāts līdz eiro ieviešanai.

BNS