Vikingu kuģis sasniedzis Zviedriju
Sabiedrība
2009. gada 27. jūnijs, 11:33

Vikingu kuģis sasniedzis Zviedriju

Jauns.lv

Latvijas amatnieku darinātais vikingu kuģis „Asa” naktī uz 26. jūniju veiksmīgi sasniedzis Zviedrijas krastus.

„Līdz ar ko uzskatāms, ka projekts tehniski ir izdevies,” vēsta „Asa” komandas loceklis Klāvs Radziņš. Līdz ar to pirmo reizi pēdējā gadu tūkstoša laikā latvietis vikingu tipa laivā šķērsojis Baltijas jūru un, iespējams, vēl ilgākā laikā tas nav darīts brīvprātīgi.

Brauciena laikā pāri jūrai komandā notika nelielas izmaiņas, kā rezultātā gala mērķi sasniedza 16 cilvēki. Pašreiz kuģis pa Gota kanālu dodas uz Norvēģiju. Paredzams, ka ceļš turpināsies apmēram mēnesi, jo iekšējo ūdeņu šķērsošana notiek galvenokārt airējot — izmantot buru šaurajos iekšzemes kanālos tehniski nav iespējams.

„Asa” izkuģoja no Rīgas 20. jūnijā. Kuģa saimnieks ir norvēģu uzņēmējs Pērs Bjorkums, pēc viņa pasūtījuma, kuģi divos gados Ogres rajona Birzgalē uzbūvēja amatnieki, dvīņubrāļi Juris un Ingolfs Zīles, dēliem un mazdēlam piepalīdzot.

Par paraugu kalpoja 1904. gadā atrastais „Osebergship” —senākais uzietais Norvēģijas vikingu kara kuģis, būvēts 9. gadsimta sākumā. Savu jūras dzīvi tas noslēdza ierakts zemē, kalpojot par kapa vietu valdniecei Osai. Oriģināls ir izstādīts Oslo Vikingu kuģu muzejā kā centrālais eksponāts.

Māris Puķītis/Foto: Rojs Maizītis

­

Tēmas