Sabiedrība
2009. gada 3. jūlijs, 09:53

Lembergs kritizē starptautisko aizdevēju prasības Latvijai

Jauns.lv

Starptautiskie aizdevēji attiecībā pret Latviju īsteno "noziedzīgu koloniālu politiku", šādu viedokli intervijā Latvijas Radio šorīt pauda Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Viņaprāt, Starptautiskais valūtas fonds strādā atbilstoši ASV interesēm, bet Eiropas Komisija - atbilstoši veco Eiropas Savienības dalībvalstu mērķiem, un to interesēs ir, lai Latvijas iedzīvotāju brauktu strādāt uz šīm valstīm.

"Tie, kas sēž pie kompjūteriem Ņujorkā, pieiet šim jautājumam nepareizi," aizdevēju rīcību kritizēja Lembergs, paužot sašutumu, ka saskaņā ar aizdevuma noteikumiem netiek doti līdzekļi attīstībai.

Viņš kritizēja to, ka ar valdības lēmumu arī pašvaldībās ir uzdots samazināt darba samaksas fondu. Samazinot darba samaksu, daļai strādājošo paliekot bez darba, valstī neapšaubāmi ir izveidojusies sociālā krīze, atzina Ventspils mērs.

Pēc Lemberga domām, tā ir netaisnīga politika pret strādājošiem. Viņu uztrauc, ka labākie darbinieki aizbrauks no valsts, turklāt pašvaldība šiem cilvēkiem nedrīkst piemaksāt nekādu papildu naudu, "jo ir likumi, ko valstij uzspiedis valūtas fonds".

Ventspils mērs arī pauda neizpratni, kāpēc valstī nav paredzēts pietiekami daudz līdzekļu Eiropas Savienības projektu priekšfinansējumam un kāpēc Starptautiskais valūtas fonds un Eiropas Komisija neprasa no kredīta atvēlēt 300 miljonus latu projektu priekšfinansēšanai.

"Ja pērtiķim saka, ka, ja viņš apēdīs vienu banānu, tad deviņus metīs pakaļ, viņš sapratīs, ka jāēd, bet mūsu valstī tas tā nenotiek," teica Lembergs.

Ventspils mērs ir satraukts, ka, valdībai paredzot pārāk maz naudas Eiropas Savienības projektu priekšfinansēšanai, netiek īstenoti pašvaldības iecerēti projekti, kur jau ir ir gatavi līgumi ar valsts institūcijām un notikuši būvniecības konkursi par apmērām 10 miljoniem latu.

Kā norādīja Lembergs, "ja valsts vēl neizdarīs nekādus brīnumus," tad Ventspils pašvaldība šo gadu noslēgs ar brīviem līdzekļiem 600 000 latu apmērā.

Runājot par pašvaldības taupības pasākumiem, Lembergs atzina, ka tiks samazināti iepirkumi un pakalpojumi. Taču pašvaldība turpinās nodrošināt piecus un sešus gadus veco bērnu sagatavošanu skolai, kā arī neslēgs sporta un mākslas skolas.

Ventspils mērs atzīmēja, ka "tik drastiski" netiktu mazināts atalgojuma fonds, ja "nebūtu uzspiesti šie procenti". Iespējams, tiks optimizēts bibliotēku darbu laiks, kā arī tiks apspriests jautājums par vakarskolas pārcelšanu uz kādu no vidusskolas telpām.

LETA