Nākamgad Latvijā prognozē 60 000 ļoti trūcīgu iedzīvotāju
Sabiedrība
2009. gada 3. jūlijs, 11:41

Nākamgad Latvijā prognozē 60 000 ļoti trūcīgu iedzīvotāju

Jauns.lv

Prognozējamais vistrūcīgāko personu skaits Latvijā 2010.gadā - 60 000 personu, liecina Zemkopības ministrijas sagatavotais ziņojums valdības dokumentu sistēmā "e-portfelis".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lai nodrošinātu šīs personas ar pārtikas produktiem, būs nepieciešamas 324 tonnas ātri vārāmo auzu pārslu, 360 tonnas četrgraudu pārslu, 288 tonnas pankūku miltu, 360 tonnas griķu pārslu, 288 tonnas vājpiena pulvera, teikts ziņojumā.

Kopējā nepieciešamā summa produktu iegādei būtu 2 652 120 lati.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2006.gada 10.aprīļa rīkojuma "Par Latvijas līdzdalību Eiropas Komisijas programmas vistrūcīgākajām personām īstenošanā un starpinstitūciju atbildības sadalījumu" Zemkopības ministrijai jāiesniedz Ministru kabinetā informatīvais ziņojums par nākamā gada programmas īstenošanu.

Lai izvērtētu 2010.gada programmai nepieciešamo produktu veidu un daudzumu, starpinstitūciju darba grupā, kurā piedalījās Zemkopības ministrijas, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas, Labklājības ministrijas, Veselības ministrijas, Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrijas, Lauku atbalsta dienesta un Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvji, tika nolemts, ka, īstenojot programmu 2010.gadā, vistrūcīgākajām personām 12 reizes gadā tiks izsniegti vairāki produkti.

Tiks izsniegti 0,45 kilogrami ātri vārāmo auzu pārslu, 0,5 kilogrami četrgraudu pārslu, 0,4 kilogrami pankūku miltu, 0,5 kilogrami griķu pārslu, 0,4 kilogrami vājpiena pulvera.

Kopējais graudu un vājpiena pulvera daudzums, kas nepieciešams 2010.gada vistrūcīgāko personu programmas īstenošanai, ir 24 992 tonnas graudu un 731 tonna vājpiena pulvera.

Saskaņā ar regulu Eiropas Komisija sagatavo ikgadēju plānu par to, kā dalībvalstīm sadalāmi konkrētā budžeta gadā paredzētie līdzekļi pārtikas piegādei no intervences krājumiem vistrūcīgākajām personām, iekļaujot arī papildu līdzekļus labdarības organizācijām administratīvo izmaksu segšanai 1% apmērā no kopējās summas un 4% - transporta izmaksu segšanai.

Pašreiz, pēc Zemkopības ministrijas aprēķiniem, tiek plānots, ka Eiropas Komisijas 2010.gada programmas īstenošanai Latvijai tiks piešķirts finansējums 2 652 120 latu apmērā.

Tā kā Eiropas Komisija nefinansē pievienotās vērtības nodokli, tas 556 945 latu apmērā būs jāfinansē no nacionālā budžeta.

Lai stimulētu aktīvāku vietējo ražotāju piedalīšanos programmā, Zemkopības ministrija ir nolēmusi paredzēt nosacījumus, ka, īstenojot 2010.gada programmu, izsniegtie produkti ir ražoti Pārtikas un veterinārā dienesta atzītos vai reģistrētos uzņēmumos un marķēti saskaņā ar normatīvajiem aktiem par pārtikas preču marķēšanu.

LETA/Foto: LETA