Sabiedrība
2009. gada 5. jūlijs, 16:30

Gaisa spēki pērn veikuši 15 VIP lidojumus

Jauns.lv

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Gaisa spēki (GS) pagājušā gada laikā veikuši 15 tā dēvētos VIP lidojumus, liecina Aizsardzības ministrijas sagatavotais publiskais darba pārskats par 2008.gadu

GS Aviācijas eskadriļa veica 15 glābšanas un meklēšanas operācijas, kā arī 22 reizes no Latvijas reģioniem uz Rīgas medicīniskās aprūpes iestādēm nogādāja slimniekus, negadījumos un avārijās cietušos cilvēkus. Sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) veikti seši lidojumi, savukārt sadarbībā ar Valsts robežsardzi nolidotas 87 stundas. NBS vienību atbalstam veikti 30 lidojumi, bet NBS izpletņlēkšanas izlases vajadzībām - 164 lidojumi.

Aizvadītajā gadā Gaisa operāciju centrs sadarbībā ar Katastrofu medicīnas centru kopumā koordinējis 20 medicīniskās evakuācijas - uz slimnīcām transportēts 31 slimnieks vai cietušais, vienu reizi transportēts ārsts, lai veiktu operāciju smagā stāvoklī esošam slimniekam. Gaisa operāciju centrs sadarbībā ar VUGD koordinējis vienu naftas produktu noplūdes apsekošanu no nelegāla pieslēguma, savukārt sadarbībā ar Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centru - piecas meklēšanas un glābšanas operācijas. Koordinēti arī četri ugunsgrēku apsekošanas un dzēšanas darbi.

GS Pretgaisa aizsardzības divizions pērn turpināja attīstīt vienu pretgaisa aizsardzības bateriju. Gada sākumā "RBS-70" projekta ietvaros pilnībā tika saņemts pretgaisa bruņojums, taču lielākais izaicinājums vienībai uzdevuma izpildē bija personāla apmācība. Lai izpildītu šo uzdevumu, Pretgaisa aizsardzības divizions veica gan individuālo apmācību Latvijā, gan spēja sevi profesionāli parādīt augsta līmeņa starptautiskajās NATO mācībās "Elite", kas notika Vācijā.

Viens no Gaisa telpas novērošanas eskadriļas galvenajiem uzdevumiem ir Latvijas gaisa telpas nepārtraukta novērošana, datu apkopošana, analīze un pārraidīšana uz Baltijas valstu Apvienoto kontroles un ziņošanas centru Karmelavā, Lietuvā. Centrs atbild gan par Baltijas valstu gaisa telpas suverenitātes nodrošināšanu, gan patruļlidmašīnu kontroli, kuras izvietotas Lietuvas Šauļu aviācijas bāzē. 2008.gadā eskadriļa nodrošināja nepārtrauktu gaisa telpas novērošanu un operatīvu rīcību Latvijas gaisa telpas pārkāpuma gadījumā.

Gaisa telpas novērošanas eskadriļas Gaisa operāciju centra operatori konstatēja vienu Latvijas gaisa telpas pārkāpumu uz Latvijas-Krievijas robežas.

LETA