Kāpēc zviedri „izvāc” naudu no Latvijas
2009. gada 8. jūlijs, 12:15

Kāpēc zviedri „izvāc” naudu no Latvijas

Jauns.lv

Publiskajā telpā izskanējusi aģentūras „Bloomberg” informācija, ka Eiropas Komisija esot nobažījusies, ka Zviedrijas bankas ir izvirzījušas savām meitasbankām Latvijā prasību atmaksāt saņemtos aizdevumus.

„Svensoni” evakuējas – apmēram tā šo ziņu novērtēja Latvijā.

Patiesībā histērijai pamata nav.

Nozares ekspertu aprindās pieļauj, ka mātes bankas rīkojas gluži loģiski: tā kā ir droši zināms, ka no 2010.gada Latvijā ar nodokli tiks apliktas arī dividendes, tad ir tikai loģiski, ka zviedri negrib riskēt ar neizņemtām 2008.gada dividendēm.

Protams, nevar noliegt, ka nauda tiek izņemta arī tādēļ, ka tā ir nepieciešama pašā Zviedrijā. Piemēram, vakar Zviedrijas finanšu ministrs Anderss Borgs paziņoja, ka situācija finanšu sektorā stabilizējas, tomēr aicināja bankas palielināt savu kapitālu (Dow Jones International News, 07.07.2009.). Vakar arī publiskajā telpā nonāca informācija, ka šā gada jūnijā, salīdzinot ar 2008.gada jūniju, uzņēmumu bankrotu skaits Zviedrijā palielinājies par 62% (Nordic News Digest, 07.07.2009.).

Respektīvi, skaidrs, ka zviedri nav gatavi atjaunot finansēšanu savām Latvijas „meitām”, tomēr nav arī pamata runāt par viņu bēgšanu un attiecīgi pilnīgi melnām Latvijas ekonomikas prognozēm.

Māris Zanders