Ušakovs sāk draudzēties ar slāviem
Sabiedrība
2009. gada 8. jūlijs, 20:22

Ušakovs sāk draudzēties ar slāviem

Jauns.lv

Rīgas mērs Nils Ušakovs apliecinājis, ka viena no galvaspilsētas jaunās domes prioritātēm ārpolitikā būs sadarbība ar Baltkrievijas diktatorisko režīmu.

Jaunievēlētais Rīgas mērs Nils Ušakovs kā pirmo ārvalstu vēstnieku Rīgas domē pieņēmis Baltkrievijas sūtni Aleksandru Gerasimenko. Parasti jaunievēlēto augstāko valsts un pašvaldību pirmajām personu tikšanām reizēm ar augstām ārvalstu amatpersonām ir vairāk simboliska, nevis praktiska nozīme, kas apliecina valsts vai pašvaldības turpmākās ārpolitikas mērķus. Tradicionāli Latvijas politiķi savas pirmos ārpolitikas aktivitātes saista ar kādu no Baltijas valstīm – Igauniju vai Lietuvu.

Ušakovs šajā tradīcijā ir ieviesis izmaiņas un savā rezidencē pirmo pieņēmis vēstnieku, kurš pārstāv Baltkrieviju – valsti, kuru pārvalda par Eiropas pēdējo diktatoru dēvētais Aleksandrs Lukašenko.

Pēc vizītes Ušakovs paziņoja, ka “sadarbība ar Baltkrieviju Rīgai un arī Latvijai ir ļoti svarīga un ekonomiski izdevīga abām pusēm”.

Baltkrievijas vēstnieka vizīte Rātsnamā lielā mērā bija saistīta ar vicemēra, Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja Aināra Šlesera interesēm ostas biznesa attīstībā. Latvija Baltkrievijai ir galvenais tranzīta partneris, 70% Baltkrievijas kravu apgrozījuma iet cauri Latvijas ostām. Tāpēc Baltkrievija ir ieinteresēta stiprināt sadarbību ar Rīgas brīvostu, sacīja Gerasimenko.

Iepriekšējais Rīgas mērs Jānis Birks pirmo 2005. gada februārī pieņēma Francijas sūtni Latvijā, lai pārrunātu kultūras festivāla “Francijas pavasaris” organizēšanu.

Elmārs Barkāns/Foto: LETA