SVF un ES nesaskaņas par aizdevuma piešķiršanu Latvijai
Sabiedrība
2009. gada 14. jūlijs, 08:42

SVF un ES nesaskaņas par aizdevuma piešķiršanu Latvijai

Jauns.lv

Starptautiskā Valūtas fonda vilcināšanās piešķirt Latvijai nākamo starptautiskā aizdevuma daļu rada nesaskaņas starp SVF un Eiropas Savienību, kas turpina Latvijai piešķirt finansējumu.

SVF delegācija pirmdien Latvijā sāk sarunas par aizdevuma daļas 200 miljonu eiro apmērā piešķiršanu. Šis maksājums tika atlikts martā, jo SVF norādīja uz Latvijas valdības nepietiekamajam centieniem budžeta izdevumu samazināšanā.

Savukārt, reaģējot uz Latvijas valdības lēmumu samazināt budžeta izdevumus par 500 miljoniem latu, ES pieņēma lēmumu pārskatīt Latvijai nākamo aizdevuma daļu 1,2 miljardu eiro apmērā.

"Barclays Capital" Eiropas attīstības ekonomiku analītiķis Kristians Kellers norādīja, ka SVF nevēlēšanās piešķirt Latvijai finansējumu pat pēc Latvijas paziņojuma par apjomīgu izdevumu samazināšanu liecina, ka "domstarpības starp SVF un ES pieņemas spēkā".

Eksperts uzskata, ka abu institūciju domstarpību pamatā ir "ideoloģiskas atšķirības", jo ES galvenokārt koncentrējas uz politiskiem, bet SVF - uz ekonomiskiem jautājumiem.

Kellers arī prognozē, ka, SVF un ES domstarpībām pieņemoties spēkā, radīsies jaunas prognozes un minējumi saistībā ar gaidāmo lata devalvāciju.

Jau ziņots, ka šodien sākusies apvienotā Eiropas Komisijas (EK) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) misija Latvijā.

EK un SVF misijas gaitā plānots apspriest jautājumus par SVF nākamās aizdevuma daļas piešķiršanu Latvijai.

Ar EK un SVF speciālistiem tiekas Finanšu ministrijas pārstāvji no Starptautiskā finanšu politikas departamenta un Eiropas Savienības un Starptautisko lietu departamenta.

SVF valde pērn oficiāli lēma par finanšu atbalsta sniegšanu Latvijai 1,7 miljardu eiro (1,19 miljardi latu) apmērā.

Kā ziņots, SVF šogad Latvijai kopumā jāpiešķir 600 miljoni eiro (ap 420 miljoniem latu) četrās daļās. Pirmajām divām maksājumu daļām Valsts kasē vajadzēja ienākt līdz jūnija beigām. Nevienu no plānotajiem maksājumiem SVF neveica, jo uzskatīja, ka valdība nav pildījusi dotos solījumus par budžeta izdevumu samazināšanu. Šogad plānoti vēl divi aizdevuma maksājumi.

Eiropas Komisija (EK) par aizdevuma tālāku izsniegšanu vienojās pagājušajā nedēļā. Tādējādi sagaidāms, ka jūlija otrajā pusē Valsts kasi papildinās EK aizdevums - 1,2 miljardi eiro (847 miljoni latu). Valdība to izmantos, lai segtu budžeta deficītu, finansētu valsts parādu, kā arī stabilizētu finanšu sektoru.

LETA