Prezidents satraukts par sarunām ar SVF un pārtrauc atvaļinājumu Itālijā
Sabiedrība
2009. gada 25. jūlijs, 12:19

Prezidents satraukts par sarunām ar SVF un pārtrauc atvaļinājumu Itālijā

Jauns.lv

Valsts prezidents Valdis Zatlers ir satraukts par sarunām ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) un nolēmis pārtraukt atvaļinājumu Itālijā, aģentūrai BNS sacīja prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs.

Zatlers Rīgā ieradīsies jau sestdienas pēcpusdienā. Par svētdienas Zatlera plāniem pagaidām Rinkēvičs nevēlējas runāt, jo "viss ir sagatavošanas fāzē". "Zināmas ieceres ir," viņš teica.

"Protams, ka tas, kas šobrīd aktuāli visiem, tās ir sarunas ar Starptautisko valūtas fondu un nepieciešamība visu izvērtēt un pārrunāt gan ar koalīciju, gan sociālajiem partneriem. Šobrīd ziņas, ko lasām, liecina, ka nav vienkārši panākt vienošanos ne ar Valūtas fondu, ne pašu starpā," sacīja Rinkēvičs.

Premjera Valda Dombrovska preses sekretāre Līga Krapāne aģentūrai BNS pavēstīja, ka premjeram sestdien tikšanās ar Valsts prezidentu nav paredzēta, bet pašlaik nav zināms, vai tāda netiks ieplānota svētdien.

Jau ziņots, ka turpinās Latvijas un SVF sarunas. Svētdien notiks valdību veidojošo Koalīcijas partiju sadarbības padomes sanāksme, kurā diskutēs par Latvijas un SVF topošo Nodomu vēstuli.

Sarunas ar SVF koalīcijas partijas apsprieda arī piektdien, un premjers Valdis Dombrovskis ("Jaunais laiks") pēc šīs partiju pārstāvju tikšanās paziņoja, ka sarunās ar SVF ir panākts progress attiecībā uz pretrunīgajiem nodokļu jautājumiem, un arī pensiju samazināšana ir svītrota no darba kārtības, taču ministrijām ir jāsāk gatavot priekšlikumus budžeta deficīta samazināšanai par 500 miljoniem latu nākamgad.

Premjers atzina, ka izdevumu samazināšana par 500 miljoniem latu, ko paredz arī saprašanās memorands ar Eiropas Komisiju (EK) un šā gada valsts budžeta pārejas noteikumi, "nenāks viegli" un būs smagas sarunas gan ar SVF, gan ar koalīcijas partiju pārstāvjiem.

Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis žurnālistiem savukārt norādīja, ka galīgo vienošanos ar SVF nevajadzētu panākt uz karstām pēdām un, viņaprāt, pēc vienošanās panākšanas būtu jādod laiks divas nedēļas, lai visus jautājumus izdiskutētu ar sociālajiem partneriem, sabiedrību, ministrijām, speciālistiem.

Būtu jāizvērtē iespēja, ka Latvija varētu iztikt bez SVF aizdevuma, teica Brigmanis. "Man šķiet, ka mēs nevaram daudzām SVF prasībām piekāpties - tas var novest mūsu valsti galīgā nabadzībā," viņš sacīja un atzina, ka SVF jau nediktē, ko darīt, taču, uzliekot konkrētu rāmi, par cik kas jāsamazina, Latvija varētu nonākt ļoti smagā situācijā.

"Man tomēr vairāk šķiet, ka mums ir ļoti rūpīgi jāizsver iespējas savilkt jostas, vai ar savu naudu nevaram tikt galā," klāstīja Brigmanis.

Viņš gan uzsvēra, ka nevar pateikt, vai Latvijai tiešām būtu jāatsakās no SVF aizdevuma, jo viņa rīcībā nav plašas informācijas par valsts finansiālo plūsmu šajā un nākamajā gadā.

Brigmanis arī norādīja, ka neatbalsta paredzēto 500 miljonu latu izdevumu samazināšanu nākamgad. "Man šķiet, ka tas ir diezgan pazemojošs solis, par katru tādu lietu nepārtraukti parakstīties," viņš sacīja un piebilda - iespējams, aptuveni 400 miljoni latu no šiem 500 miljoniem latu, kas jāsamazina, varētu arī veidoties uz šogad pieņemto grozījumu pamata.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas parlamentārais sekretārs Māris Krastiņš (Tautas partija) pēc koalīcijas sanāksmes minēja, ka ministrijas nevar sagatavot priekšlikumus izdevumu samazināšanai, ja nav redzējušas rakstveida dokumentu, par ko īsti tiek runāts ar SVF. Viņš uzsvēra, ka pašlaik koalīcijas partijām nav priekšstata par sarunu rāmi.

"Patlaban mēs neesam redzējuši nevienu rakstveida dokumentu, ir tikai mutiska informācija no premjera un finanšu ministra par aptuveno sarunu gaitu, bet mēs labprāt redzētu ko konkrētāku - piedāvājumu, kā mums rīkoties, un prognozes, kādas sekas nesīs konkrētā piedāvātā rīcība," viņš pastāstīja.

Latvija pagājušā gada beigās panāca vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par 7,5 miljardu eiro aizdevuma saņemšanu. Par pamatu aizdevuma izsniegšanai kalpo Latvijas ekonomikas stabilizācijas programma, kas paredz vairākus pasākumus, tostarp būtisku valsts budžeta deficīta samazināšanu, lai Latvija atgūtu konkurētspēju.

Eiropas Komisija šogad 2.jūlijā paziņoja, ka piešķīrusi Latvijai starptautiskā aizdevuma nākamo daļu - 1,2 miljardus eiro. Plānots, ka aizdevumu Latvija saņems nākamās nedēļas sākumā. Savukārt SVF vēl nav paudis savu vērtējumu par Latvijas budžeta grozījumiem. No šī SVF vērtējuma ir atkarīgas Latvijas iespējas saņemt SVF aizdevuma nākamo kārtu.

BNS