Latvijai ir svarīgi saņemt SVF aizdevumu, jo pasaulē fonda viedokli ļoti respektē
Sabiedrība
2009. gada 27. jūlijs, 08:30

Latvijai ir svarīgi saņemt SVF aizdevumu, jo pasaulē fonda viedokli ļoti respektē

Jauns.lv

Ja SVF aizdevumu Latvija nesaņemtu, varētu rasties jautājums, vai Latvija saņems nākamos maksājumus no citiem aizdevējiem.

Latvijai ir svarīgi saņemt Starptautiskā valūtas fonda (SVF) aizdevumu, jo starptautiskie aizdevēji fonda viedokli ļoti respektē, pirmdien Latvijas Neatkarīgās televīzijas raidījumam "900 sekundes" sacīja "Swedbank Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības" direktors Harijs Švarcs.

"Tas ir ļoti svarīgi, jo visi starptautiskie aizdevēji ļoti, ļoti respektē SVF viedokli. Varētu teikt - tas ir tāds kā kredītreitings, kā apliecinājums tam, ka Latvijas valdības izvēlētais kurss reformās un aizdevumu samazināšanā ir pareizs," sacīja Švarcs.

Viņš pieļāva - ja SVF aizdevumu Latvija nesaņemtu, varētu rasties jautājums, vai Latvija saņems nākamos maksājumus no citiem aizdevējiem.

Švarcs atzina, ka SVF lēmums ir ļoti svarīgs un Latvijai ir jādara viss iespējamais, lai tas būtu pozitīvs. "Pašlaik ir svarīgi saprast, ka mūsu gadījumā nesāpīgi risinājumi nepastāv. Mums ir izvēle - vienoties ar Starptautisko valūtas fondu un Eiropas Komisiju un samazināt izdevumus par 15%, ja šāda vienošanās netiek panākta, mums var nākties samazināt izdevumus pat par 40 vai 50%," teica "Swedbank" pārstāvis.

Runājot par Latvijas un SVF Nodomu vēstulē paredzēto iespēju ieviest progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokli, Švarcs atzina, ka par šiem pasākumiem trūkst informācijas, taču šāds nodoklis palielinātu nodokļu slogu iedzīvotājiem. Turklāt būtu jāizvērtē, vai šāda nodokļa ieviešana neizraisīs izvairīšanos no nodokļa nomaksas un aplokšņu algu pieaugumu.

Jau vēstīts, ka valdību veidojošo Koalīcijas partiju sadarbības padome svētdien konceptuāli atbalstīja Latvijas un SVF Nodomu vēstuli. Nodomu vēstules projekta gala versijas parakstīšana plānota pirmdien koalīcijas sēdē.

Premjers informēja, ka Nodomu vēstule ir konfidenciāla un tās satura publiskošana ir SVF pienākums, taču tajā ietvartie pasākumi ir līdzigi tiem, par kuriem Latvija jau ir vienojusies ar Eiropas Komisiju - tie paredz budžeta fiskālo konsolidāciju nākamgad par 500 miljoniem latu, kā arī to, ka pensijas netiks samazinātas un nodokļi tiks celti tikai tad, ja valdībai neizdosies mazināt savus izdevumus. Tostarp arī progresīvais iedzīvotāju ienākuma nodoklis no 500 latiem un pievienotās vērtības nodoklis 23% apmērā varētu tikt ieviests tikai tad, ja nepildīsies budžeta ieņēmumi.

Nodomu vēstule ar SVF nepieciešama, lai Latvija saņemtu nākamo SVF aizdevuma daļu 200 miljonus eiro un Pasaules bankas aizdevumu tikpat lielā apmērā.

Eiropas Komisija par nākamās aizdevumu daļas - 1,2 miljardu eiro - piešķiršanu paziņoja jau jūlija sākumā. Plānots, ka aizdevumu Latvija saņems nākamnedēļ.

Latvija pagājušā gada beigās panāca vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par 7,5 miljardu eiro aizdevuma saņemšanu. Par pamatu aizdevuma izsniegšanai kalpo Latvijas ekonomikas stabilizācijas programma, kas paredz vairākus pasākumus, tostarp būtisku valsts budžeta deficīta samazināšanu, lai Latvija atgūtu konkurētspēju. Pirmo aizdevuma daļu Latvija saņēma gada sākumā.

BNS