2009. gada 27. jūlijs, 16:20

Premjers pieprasījis tikšanos ar TP jau pirmdienas vakarā

Jauns.lv

Premjers Valdis Dombrovskis ("Jaunais laiks") pieprasījis tikšanos ar Tautas partiju (TP) jau pirmdienas vakarā.

TP runasvīrs Arno Pjatkins aģentūrai BNS pavēstīja, ka tikšanās notiks TP birojā pulksten 17.

Savukārt premjera Valda Dombrovska preses sekretāre Līga Krapāne aģentūru BNS informēja, ka Dombrovskis un finanšu ministrs Einars Repše tiekas ar TP pārstāvjiem, lai nekavējoties sniegtu atbildes uz TP valdes jautājumiem un virzītu Nodomu vēstules parakstīšanas procesu.

Lielākās koalīciju veidojošās partijas valde pirmdien nolēma pagaidām neparakstīt Latvijas un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) Nodomu vēstuli, pēc partijas valdes sēdes žurnālistiem paziņoja TP līderis Mareks Segliņš.

TP premjeru Valdi Dombrovski uz tikšanos aicināja trešdien, lai viņš izskaidrotu dokumentā "apslēptos jautājumus", un, ja atbildes TP apmierinās, tā būs gatava pievienoties Nodomu vēstulei.

Ziņots arī, ka valdību veidojošo Koalīcijas partiju sadarbības padome svētdien konceptuāli atbalstīja Latvijas un SVF Nodomu vēstuli. Nodomu vēstules projekta gala versijas parakstīšana plānota pirmdien koalīcijas sēdē.

Nodomu vēstuli atbalstījušas Pilsoniskā savienība, Zaļo un zemnieku savienība, bet apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK par to lems pirmdien vakarā.

Nodomu vēstule ir konfidenciāla, un tās satura publiskošana ir SVF pienākums, taču tajā iekļautie pasākumi ir līdzīgi tiem, par kuriem Latvija jau ir vienojusies ar Eiropas Komisiju, - tie paredz budžeta fiskālo konsolidāciju nākamgad par 500 miljoniem latu, kā arī to, ka pensijas nesamazinās un nodokļus cels tikai tad, ja valdībai neizdosies samazināt savus izdevumus. Tostarp arī progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokli no 500 latiem un pievienotās vērtības nodokli 23% apmērā varētu ieviest tikai tad, ja nepildīsies budžeta ieņēmumi.

Nodomu vēstule ar SVF nepieciešama, lai Latvija saņemtu nākamo SVF aizdevuma daļu 200 miljonus eiro un tikpat lielu Pasaules Bankas aizdevumu.

Eiropas Komisija par nākamās aizdevumu daļas - 1,2 miljardu eiro - piešķiršanu paziņoja jau jūlija sākumā. Plānots, ka aizdevumu Latvija saņems šonedēļ.

Latvija pagājušā gada beigās panāca vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par 7,5 miljardu eiro aizdevuma saņemšanu. Par pamatu aizdevuma izsniegšanai kalpo Latvijas ekonomikas stabilizācijas programma, kas paredz vairākus pasākumus, tostarp būtisku valsts budžeta deficīta samazināšanu, lai Latvija atgūtu konkurētspēju. Pirmo aizdevuma daļu Latvija saņēma gada sākumā.