Godmanis aicina beigt liekulības tirgu un atbalstīt premjeru un finanšu ministru
Sabiedrība
2009. gada 28. jūlijs, 09:08

Godmanis aicina beigt liekulības tirgu un atbalstīt premjeru un finanšu ministru

Jauns.lv

Liekulības tirgus ir jābeidz un jāsniedz atbalsts premjeram Valdim Dombrovskim un finanšu ministram Einaram Repšem sarunās ar Starptautisko valūtas fondu.

Tā LNT uzsvēra ekspremjers, Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Godmanis (LPP/LC).

Viņš norādīja, ka pašreizējā situācijā valdībai, it īpaši premjeram un finanšu ministram, nevar pārmest neko, vienīgi nepietiekamu ministru iesaisti sarunu procesā ar SVF.

Pēc Godmaņa teiktā, koalīcijas partijām ir jāpārskata sava attieksme pret notiekošo valstī un, kamēr partijas iestāsies tikai par savu ministru sfērām, premjers un finanšu ministrs "karos ar ministriem" un ikviena valdība būs uz sabrukšanas robežas. Nepieciešams, lai valdībā ietilpstošās partijas atbildētu par visām sfērām kopumā.

Kā stāstīja ekspremjers, nepareizs ir viedoklis, ka SVF neuzticas Latvijas valdībai. Fonds tikai vēlas, lai neatkārtojas iepriekšējās divas reizes pieredzētā situācija izdevumu samazināšanā, kad budžeta grozījumi tika veikti steigā un bija lineāri. Šoreiz SVF vēlas, lai tiktu īstenotas strukturālas reformas, rūpīgi izvērtējot situāciju veselībā, izglītībā u.c. sfērās.

"Tas ir tas, ko es saucu par prioritātēm un strukturālām reformām," sacīja Godmanis.

Turklāt memorandā ar SVF nebūšot tikai izdevumu samazinājumi, bet arī pozitīvas lietas, piemēram, subsidētas darba vietas, atbalsts pašvaldību realizētiem sociāliem pasākumiem.

Ekspremjers kopumā pozitīvi novērtēja Dombrovska valdības ieceres nodokļu sistēmas izmaiņām, jo Latvijas attīstība pēc neatkarības liecina, ka ar "plakaniem un zemiem nodokļiem cauri netiksim", ja vēlas nodrošināt pienācīgus sociālos maksājumus.

"Liekulība ir jābeidz. Mēs nevaram prasīt, lai būtu tas, tas, tas, tas, bet nodokļus maksāt negribam. Tā nebūs," sacīja politiķis.

Tāpat Godmanis aicināja izvērtēt iespējas samazināt ministriju skaitu, jo jau patlaban atsevišķām ministrijām finansējums ir mazāks par atsevišķu ministriju padotības iestādēm. Uzturēt mazas ministrijas tikai politisku iemeslu dēļ nevajadzētu.

Līdzīgu viedokli par ministriju skaita samazināšanu šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Labrīt, Latvija!" pauda arī reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP).

Zalāns norādīja, ka joprojām ir spēkā viņa savulaik izvirzītie priekšlikumi par ministriju skaita optimizāciju. Situācijā, kad būtiski samazinājies finansējums, būtu jārunā par vairāku ministriju apvienošanu un jāvērtē Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu, Ekonomikas, Vides, Satiksmes un citu ministriju funkcijas.

LETA/Foto:LETA