EK pieprasa Krievijai skaidrojumus par muitas pārbaudēm Lietuvas automašīnām
2009. gada 15. augusts, 14:07

EK pieprasa Krievijai skaidrojumus par muitas pārbaudēm Lietuvas automašīnām

Jauns.lv

Reaģējot uz Lietuvas sūdzību, Eiropas Komisija pieprasījusi Krievijai paskaidrojumus par pastiprinātajām muitas pārbaudēm Lietuvas smagajām automašīnām, aģentūrai BNS piektdien pastāstīja Lietuvas satiksmes un sakaru ministrs Eliģijs Masjulis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ministrs teica, ka par to viņam telefonsarunā pastāstījis ES nodokļu un muitas komisārs Lāslo Kovāčs, kurš arī solījis šo jautājumu izvirzīt vizītē Maskavā, kas paredzēta septembra vidū.

"Kovāčs informēja, ka uz Krieviju ir nosūtīta vēstule, kuru parakstījis viņš, satiksmes komisārs Antonio Tajani un ārējo attiecību komisāre Benita Ferrero-Valdnere. Kovāčs arī sacīja, ka septembra vidū gatavojas braukt uz Maskavu un izvirzīs šo jautājumu, tiekoties ar Krievijas muitas vadību. Eirokomisārs piekrita, ka tās metodes, kuras izmanto Krievija, diskriminē Lietuvas pārvadātājus," sacīja Masjulis.

Jau ziņots, ka Krievijas muitas pastiprinātās Lietuvas autopārvadātāju kontroles dēļ uz Krievijas robežas ar Lietuvu, Latviju un arī ar Baltkrieviju un Kazahstānu izveidojušās garas automašīnu rindas.

Otrdien Lietuvas ārlietu ministrs Vīgauds Ušacks izsauca uz pārrunām Krievijas vēstnieku Lietuvā Vladimiru Čhikvadzi, kā arī nosūtīja Eiropas Komisijai (EK) sūdzību saistībā ar Krievijas muitnieku īstenoto diskrimināciju pret Lietuvas autopārvadātājiem. EK pārstāvniecība Lietuvā trešdien paziņoja, ka EK nopietni izskatīs šo sūdzību.

Lietuvas Muitas departaments pagājušajā nedēļā no Krievijas Federālā muitas dienesta saņēma vēstuli, kurā tiek vēstīts par stingrākas muitas kontroles noteikšanu Lietuvas pārvadātāju kravām. Krievijas puse apgalvoja, ka kontroles pastiprināšana saistīta ar 16 likumpārkāpumiem, kurus kopš gada sākuma esot pastrādājuši Lietuvas kravu pārvadātāji un kuru dēļ Krievijas valsts budžetam gājuši garām ieņēmumi no muitas nodevām un citiem nodokļiem.

Ceturtdien Lietuva izpildīja Krievijas prasību un noteica ierobežojumus braucieniem uz Krieviju tām 29 Lietuvas autopārvadātāju kompānijām, kuras Krievija apsūdzējusi muitas noteikumu pārkāpšanā.

Vienlaikus no Lietuvas puses izskanējusi versija, ka pastiprinātajām kontrolēm varētu būt politiski iemesli un ka pret Lietuvas autopārvadātājiem noteiktās pastiprinātās pārbaudes ir uzskatāmas par dažu Krievijas politiķu mēģinājumu pāraudzināt Lietuvu.

Tikmēr Lietuvas autopārvadātāju asociācijas "Linava" ģenerāldirektors Valds Ģilis apgalvoja, ka kritika esot nepamatota un ka Krievijas autopārvadātāji cenšoties no Krievijas tirgus izspiest Lietuvas, Igaunijas, Polijas un Turcijas autopārvadātājus, jo 29 kompānijas, pret kurām iebilst Maskava, veic lielāko daļu kravu pārvadājumu uz Krieviju.

BNS