Zatlera dīvainības: ciemos pie katoļiem, antikrista un tusiņš gaļas veikalā
Sabiedrība
2009. gada 18. augusts, 13:20

Zatlera dīvainības: ciemos pie katoļiem, antikrista un tusiņš gaļas veikalā

Jauns.lv

Valsts prezidents Valdis Zatlers ir visur. Izskatās, ka viņš aizvien meklē atbildi uz paša reiz uzdoto jautājumu: „Kas es esmu?”

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Un kur viņš ir un kāpēc tieši šeit? Vispirms „Jaunajā vilnī”, kur jaunie talanti kalpo kā piedeva balagānam, pēc nedēļas jau pasaules megalīmeņa zvaigznes Madonnas koncertā Tallinā, bet vēl pēc nedēļas katoļu svētkos Aglonā. Tas nekas, ka tie paši katoļi Polijā bija svētu dusmu pārņemti, jo Madonna uzstājās tieši Jaunavas Marijas Debesbraukšanas dienā. „Sātans brauc uz Poliju,” satraucās svētulīgākie prāti. Savukārt Zatlers izteica nožēlu, ka Rīgā nav vietas tik vērienīgam koncertam, un devās pie svētceļniekiem uz Aglonu.

Tur prezidents pamanījās publiski apvaicāties, kāpēc esam bijusi tik negausīgi tēriņos, kāpēc daži no mums nespēja atteikties vairot savu mantisko stāvokli uz valsts rēķina. Tā gan, vai tiešām bija vajadzīga ūdens siena par 9000 latu prezidenta Jūrmalas rezidencē? Un pasūtījumu (par 9937 latiem) veidot rezidences interjeru uzticēt Lilitas Zatleres meitai Agnesei Mangulei?

Politologs Ivars Ījabs spriež, ka Zatlers cenšas aktīvi darboties ne tik daudz „varas augstākajos līmeņos, kur viņu ne īpaši vēlas redzēt, bet gan mēģināt kļūt par tautas prezidentu”. „Viņš vēlas zīmēties, glaudīt bērniņiem galvas, smaidīt. Pasākumu spektrs gan ir dīvaini plašs,” teic Ījabs. „Viņa reputācija ir daudz zemāka nekā priekšgājējai, toties ir ļoti strādīgs, visur brauc un parādās.” Uz Madonnas koncertu prezidents visdrīzāk devies klausīties un skatīties, savukārt viņa izvēle būt „Jaunajā vilnī” jau otro gadu pēc kārtas ir grūti saprotama.

Prezidenta ierašanās Aglonā neesot nekas slikts, „viņam patīk būt, kur ir masas, varbūt cer, ka spēs uzrunāt un iedvesmot”. Vienīgā liksta — pēc uzrunas Aglonā par morālo krīzi politologs var vien atgādināt: „Vispirms pats uz sevi paskaties.”

Madonna Varšavā vēstīja: „Mēs nākam no Gaismas.” Zatlers Aglonā: „Mūsu sabiedrībā ir iestājies morāles pagrimums.” Un mazs citāts no Zatlera cienītās Madonnas — lai mainītu pasauli, sāc ar sevi.

Māris Puķītis/Foto: no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva