Rīdzinieki baudījuši neaizmirstamus svētkus - 2
Runā Rīga
2009. gada 19. augusts, 10:00

Rīdzinieki baudījuši neaizmirstamus svētkus - 2

Jauns.lv

Rīgas svētki nule aizvadītajās brīvdienās, kuri norisinājās ar Rīgas Brīvostas atbalstu, noslēgušies ar grandiozu noslēguma koncertu un šovu. Svētkus apmeklējuši ap 200 000 cilvēku, bet to noslēguma pasākumus 11. Novembra krastmalā apmeklējuši ap 160 000 cilvēku.

Svētkus rīkoja Rīgas dome sadarbībā ar Rīgas Brīvostas pārvaldi, Rīgas Tūrisma Attīstības Biroju, bet organizēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments. Ka svētki bija izdevušies apliecina gan lielais apmeklētāju skaits, gan arī profesionāli noorganizētās svētku aktivitātes. Te jāpiemin lielākie svētku pasākumi:

* Rīgas kanālā no Bastejkalna līdz Latvijas Nacionālās operas ēkai sestdien, 17. augustā, notika „Kanāla regate 2013 - Rīgas brīvostas kauss”.

* Tāpat sestdien Rīgas svētku laikā jau trešo gadu pēc kārtas vecpilsētas sirdī norisinājās „Ielu mūzikas diena”, kuras ietvaros muzikanti no dažādām Latvijas pilsētām visas dienas garumā priecēja svētku viesus un apmeklētājus, izpildot dažādus muzikālus priekšnesumus. Kā īpašs šīs dienas notikums pieminams mūziķa Intara Busuļa un pūšaminstrumentālista Vaira Nartiša kopīgi radītais muzikālais priekšnesums, kas notika gan Bastejkalnā, gan Vecrīgā - Audēju ielā.

* Īpašu atsaucību izpelnījās diennakts basketbola turnīrs „Krastu mačs” pie Latvijas Nacionālās operas, kas sākās sestdienas pēcpusdienā un beidzās pēc 24 stundām ar Daugavas Kreisā krasta komandas uzvaru pār Labā krasta sportistiem ar rezultātu 1142 : 1131. Basketbola turnīrā 48 komandas pārstāvēja aptuveni 600 rīdzinieki, un dalībnieku reģistrācijas norma šogad tika izpildītā rekordātrās 19 minūtēs. Savstarpējās attiecības sporta laukumā arī kārtoja politiķi – tā piemēram Rīgas vicemērs pārstāvēja Kreiso krastu, bet premjers Valdis Dombrovskis – Labo krastu.

* Rīdziniekiem un pilsētas viesiem bija iespēja redzēt arī galvu reibinošus pasaules labākos sporta aerobātikas pilotus - septiņkārtējo pasaules čempioni Svetlanu Kapaninu (Krievija), Vācijas nacionālo čempionu „Freestyle” aerobātikā Filipu Šteinbahu, Lielbritānijas nacionālo aerobātikas čempionu Geraldu Kūperu, pasaules čempionu augstākā pilotāžā Ēriku Vazeilu (Francija) un Spānijas nacionālo čempionu aerobātikā Kastoru Fantobu. Pasaules augstākās klases aerobātikas paraugdemonstrējumus piloti sniedza svētdien Daugavas krastmalā pie Rīgas pils.

* Rīgu kā jūgendstila pērli varējām sajust svētdien, kad klusais centrs vairs nemaz nebija tik kluss, jo tur notika Alberta ielas svētki, kas visus aicināja atgriezties 100 gadu senā vēsturē, ar attiecīgos kostīmos tērptiem ļaudīm un jūgendstila paviljoniem.

* Protams, ka svētku kulminācija bija svētdien, 18. augustā, kad 11. Novembra krastmalā notika grandiozais noslēguma koncerts, kas noslēdzās ar uguņošanu. Īpašu atsaucību izpelnījās ielu teātra trupas „Transe Express” no Francijas priekšnesumi. Savukārt noslēguma koncertā uzstājās Latvijas Nacionālais teātra aktieri ar koncertu „Tikai tā” un Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris ar koncertizrādi „Oskars Stroks . Svētki izskanēja ar urbāni sapņainu koncertuzvedumu „Lielpilsētas sapņi”, kurā dziesmas un melodijas no populārām latviešu teātra izrādēm un pasaulslaveniem mūzikliem dziedāja Aija Andrejeva, Ilona Bagele, Ieva Kerēvica, Ieva Sutugova, Andris Ērglis, Daumants Kalniņš un Zigfrīds Muktupāvels.

„Rīgas svētki 2013” šogad risinājās teātra gaisotnē, piedāvājot svētku apmeklētājiem apmēram 100 dažādus bērnu, kultūras, sporta, kā arī tehniskās jomas pasākumus gan pilsētas centrā, gan apkaimēs, kultūras centros un aktīvās atpūtas laukumos.


Kasjauns.lv, Foto: Rojs Maizītis, Anete Janševica, Evija Trifanova/LETA, Publicitātes foto, Ieva Lūka/LETA, Ieva Čīka/LETA, Edijs Pālens/LETA, Rīgas Brīvostas publicitātes foto