Tūkstošiem pedagogu kļūst par bezdarbniekiem
Sabiedrība
2009. gada 1. septembris, 08:19

Tūkstošiem pedagogu kļūst par bezdarbniekiem

Jauns.lv

Šogad 1. septembrī 52 Latvijas skolu durvis paliks slēgtas. Vēl desmitiem citu mācību iestāžu ir reorganizētas jeb pievienotas kaimiņskolām. Darbu zaudēs tūkstošiem pedagogu.

Kaut arī jauno mācību gadu pedagogi solījušies nepārvēst par skumju notikumu, lai bērniem nesagandētu svētku sajūtu, bez sērām neiztikt.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība pedagogus visā Latvijā pirmo skolas dienu aicina atklāt ar melnām lentītēm, lai solidarizētos ar bez darba palikušajiem kolēģiem un pievērstu uzmanību nepietiekamajam finansējumam izglītībai. Rīgā skolotāji uz darbu ies ne tikai ar sēru lentītēm, bet arī pulcēsies piketā pie Ministru kabineta un gaisā laidīs melnus sēru balonus.

Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe vēl nespēj pateikt, cik pedagogu skolu „reorganizācijas un optimizācijas” dēļ paliks bez darba, bet to skaits būs mērojams tūkstošos. Konkrētus skaitļus varēs pateikt tikai septembrī, kad pašvaldības būs apkopojušas datus par to, cik skolotāju 1. septembrī ir uzsākuši darbu. Vēl vasaras sākumā Koķe teica, ka visminimālākais skaits pedagogu, kuri zaudēs darbu, ir 2000. Pieskaitot klāt vēl pārējo skolas personālu (dežurantus, sargus, apkopējus, pavārus un citus), bezdarbnieku rindas no 1. septembra papildinās tūkstošiem cilvēku.

Izglītības un zinātnes ministrijas mājaslapā publicētais reorganizēto un slēgto izglītības iestāžu saraksts liecina, ka 45 skolas ir reorganizētas jeb respektīvi likvidētas, pārveidotas jeb pievienotas citām skolām.

Tā piemēram vairākas pamatskolas pārtapušas par bērnudārziem. Par pirmskolas iestādi pārtapusi Strazdes (Talsu nov.), Gailīšu (Riebiņu nov.), Auru (Dobeles nov.), Variešu (Jēkabpils nov), Valgales (Sabiles nov.), Mākoņkalna (Rēzeknes nov.), Silmalas (Rēzeknes nov.) un Nagļu (Rēzeknes nov.) pamatskola.

Vairākas sākuma un pamatskolas pievienotas tuvējām vidusskolām. Tāpat no divām pamatskolām ir „uztaisīta” tikai viena. Tā, piemēram, apvienotas Vadakstes un Rubas (Saldus nov.), Jaunsātu un Pūres (Tukuma nov.), Rikavas un Gaigalavas (Rēzeknes nov.), Zarečnajas un Rēznas (Rēzeknes nov.), Ieriķu un Amatas (Amatas nov.) pamatskola. Formāli citām mācību iestādēm pievienotās skolas nevar uzskatīt par likvidētām, kaut gan praktiski tās savu darbību ir pārtraukušas.

Par oficiāli likvidētām mācību iestādēm Izglītības un zinātnes ministrija atzinusi šādas skolas:

Vispārējās izglītības iestādes, kuru slēgšanu 2009. gadā saskaņojuši Izglītības un zinātnes ministrija


Elmārs Barkāns/Foto:LETA