Igauņi pēc krīzes gūs lielāku labumu nekā latvieši un lietuvieši
Sabiedrība
2009. gada 2. septembris, 22:25

Igauņi pēc krīzes gūs lielāku labumu nekā latvieši un lietuvieši

Jauns.lv

Igaunija no pasaules tirgu atkopšanās gūs lielāku labumu nekā abas pārējās Baltijas valstis, jo tās iekšzemes kopproduktā eksportam ir lielāks īpatsvars nekā Latvijā un Lietuvā.

"Igaunijai ir vislabākās pozīcijas, lai gūtu labumu no starptautiskās cikliskās augšupejas," secina Zviedrijas banku grupas SEB analītiķi jaunākajā pārskatā "Nordic Outlook" norāda Zviedrijas banku grupas SEB analītiķi.

Šajā saistībā bankas analītiķi vērš uzmanību uz to, ka eksports Igaunijā veido trīs ceturtdaļas no IKP pretstatā 40-60% Latvijā un Lietuvā. Turklāt, pēc viņu paustā, Igaunijas eksporta ekspozīcija uz Centrālo un Austrumeiropu, kur daudzas ekonomikas piedzīvo smagu pagrimumu un ir bijušas spiestas devalvēt savas valūtas, ir mazāka nekā abām pārējām Baltijas valstīm.

Baltijā lielākā ekspozīcija uz Centrālās un Austrumeiropas reģionu ir Lietuvai.

SEB analītiķi tomēr secina, ka globālās vides uzlabošanās sola spožākas eksporta un ražošanas perspektīvas visām trim Baltijas valstīm.

Vēstīts, ka vairākas valstis, kas ir arī Baltijas valstu tirdzniecības partneres, otrajā ceturksnī ir izkļuvušas no recesijas.


BNS