Sabiedrība
2009. gada 10. septembris, 13:08

Pirmo reizi Latvijā vienas operācijas laikā veikta pilnīga žokļa rekonstrukcija ļaundabīga audzēja gadījumā

Jauns.lv

Pirmo reizi Latvijā vienas operācijas laikā pacientam ar mutes pamatnes un apakšžokļa ļaundabīgu audzēju izņemts audzējs un atjaunots žoklis, aģentūru LETA informēja Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Operāciju Latvijas Onkoloģijas centra (LOC) un Latvijas Plastiskās un mikroķirurģijas centra speciālisti veica 69 gadus vecam pacientam. Pašlaik pacients atrodas Intensīvās terapijas nodaļā, tomēr ārsti norāda, ka viņa atlabšana notiek, kā plānots.

Operācija ilga 12 stundas, un to veica paralēli divas brigādes. Vispirms LOC galvas un kakla ķirurgi Juris Tārs un Anna Kazanceva veica radikālu audzēja izņemšanu, bet plastikas ķirurgs Kalvis Pastars, izmantojot transplantātu no kājas - kaulu, asinsvadus, muskuļus un ādu -, atjaunoja apakšžokli.

Tārs norāda, ka šāda veida operācijas dod iespēju pacientam atgriezties pilnvērtīgā dzīvē. Līdz šim šādi pacienti tika uzskatīti par neārstējamiem vai arī pēc operācijas nevarēja normāli ēst, dzert un runāt, un viņiem saglabājās sejas defekts, jo žokļa vietā palika tikai mīkstie audi.

Pastars stāsta, ka pēc šīs operācijas nezinātājs nevarēs pateikt, ka cilvēkam izveidots jauns apakšžoklis, jo viņam saglabāsies visas sejas kustību funkcijas.

LETA ­

Tēmas