Sabiedrība
2009. gada 14. septembris, 08:06

NATO „tusiņš” Rīgā izmaksās 1,3 miljonus

Jauns.lv

Kaut arī mēs Starptautiskajam Valūtas fondam esam solījuši tērēt pēc iespējas mazāk naudas, NATO valstu parlamentāriešu un viņu draugu „tusiņam” no Latvijas budžeta grib tērēt 1,3 miljonus latu.

Latvijas valdības ar Starptautisko Valūtas fondu parakstītajā nodomu vēstulē, kura vairs nav slepena, Latvija min jomas, kurās mēģinās ietaupīt, lai saņemtu starptautisko aizdevumu. Vēstulē ir rakstīts, ka „nākamgad plānota (..) Saeimas brīvprātīgo izdevumu samazināšana, piemēram, NATO Parlamentārās asamblejas rīkošanai 2010. gadā”. Tomēr šim pasākuma Saeimas budžetā nākamgad pieprasīti 1,3 miljoni.

Aizsardzības ministra padomniece Dace Balode kasjauns.lv teica, ka NATO Parlamentārā asambleja ir Saeimas kompetence un mūsu „kara resors” tās lietās neiejauksies, vienīgi palīdzēs nodrošināt drošību, piemēram, ar Militārās policijas palīdzību.

NATO Parlamentārās asmblejas sesijas notiek divas reizes gadā – pavasarī un rudenī. Lēmums rīkot 2010. gada NATO Parlamentārās asamblejas pavasara sesiju Rīgā pieņemts jau 2005. gadā. Latvija šobrīd ir viena no pēdējām dalībvalstīm, kurā sesija vēl nav rīkota. Lietuva NATO Parlamentārās asamblejas sesiju organizēja jau 2001. gadā, Igaunija to darīs 2012. gadā.

Paredzams, ka Rīgā notiks diskusijas par NATO jauno stratēģisko koncepciju, parlamentu lomu drošības un aizsardzības jautājumu risināšanā, tradicionālajiem un jaunajiem drošības apdraudējumiem, dalību starptautiskajās misijās, kā arī atbalstu un sadarbību ar jaunajām demokrātijām. NATO Parlamentārās asamblejas pasākumu, īpaši sesiju, organizēšana tiek starptautiski uzskatīta par prestižu pasākumu.

Paši apmaksās viesnīcas

Latviju apmeklēs vairāk nekā 500 pārstāvju no visas pasaules (NATO dalībvalstīm, asociētajām un partnervalstīm, piemēram, Alžīrijas, Japānas, Kazahstānas, Korejas), kam līdzi dosies arī viņu pavadošās personas, tātad kopā līdz pat 1000 cilvēku.

NATO Parlamentārās asamblejas dalībnieki paši segs savus uzturēšanās izdevumus mūsu valstī – viņi maksās par viesnīcām, ēdināšanu, individuālo transportu, iepirksies, dosies ekskursijās, apmeklēs kultūras pasākumus. Nodrošinot visus šos pakalpojumus, mūsu uzņēmējiem ir iespēja nopelnīt - nauda paliks Latvijā, un tas veicinās mūsu valsts ekonomiku, uzsver Saeimas Sabiedrisko attiecību biroja vadītāja Lelde Rāfelde.

No sešiem miljoniem uz 1,3

Saeimas Prezidijs ir uzdevis maksimāli samazināt izmaksas pasākuma rīkošanai. Šobrīd plānotās izmaksas ir aptuveni 1,3 miljoni latu. Sākotnēji gan bija plānots, ka pasākuma izdevumi varētu sasniegt pat sešus miljonus latu. Izmaksas galvenokārt ir saistītas ar prasībām, kuras saskaņā ar starptautiskiem standartiem jānodrošina jebkurā gadījumā, lai izpildītu organizētājvalstij uzticētās funkcijas (piemēram, telpu, tehnoloģiju un drošības nodrošinājums). Sesijas rīkošanas standartu nosaka NATO Parlamentārās asamblejas memorands.

Elmārs Barkāns