Ierosina lietu par atteikšanos izpaust algu apmērus Latvijas Bankā
Sabiedrība
2009. gada 21. septembris, 09:18

Ierosina lietu par atteikšanos izpaust algu apmērus Latvijas Bankā

Jauns.lv

Administratīvā rajona tiesa ierosinājusi administratīvo lietu pret Latvijas Banku par informācijas nesniegšanu par bankas valdes un padomes locekļu atalgojumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lieta ierosināta pēc žurnālista Lato Lapsas pieteikuma.

Lapsa 28.jūnijā Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam nosūtījis iesniegumu, kurā lūdz sniegt informāciju par Latvijas Bankas valdes un padomes locekļu laika posmā no 2009.gada janvāra līdz jūnijam saņemto atalgojumu pēc nodokļu nomaksas. Tomēr atbildi uz šo iesniegumu Lapsa nav saņēmis, un tas, viņaprāt, ir pretrunā ar Iesniegumu likuma normām, tāpēc Lapsa vērsies ar prasību tiesā.

Latvijas Bankai dots laiks sniegt rakstveida paskaidrojumus līdz 15.oktobrim.

Jau ziņots, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) vairākkārt aicinājis Rimšēviču pieņemt lēmumu par centrālās bankas amatpersonu atlīdzības sistēmas iekļaušanu vienotā valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu atlīdzības sistēmā no brīža, kad tā stāsies spēkā - 2010.gada 1.janvārī.

14.aprīlī, kad Ministru kabineta sēdē tika izskatīta informācija par likumprojekta "Par vienotu valsts un pašvaldību amatpersonu (darbinieku) atlīdzības sistēmu" pamatprincipiem un izstrādes gaitu, Latvijas Bankas pārstāvja argumentācijas rezultātā Latvijas Banka tika izņemta no sākotnēji piedāvātās vienotās atlīdzības sistēmas modeļa un sēdes protokollēmumā tika ietverts punkts, kas noteic, ka Latvijas Bankas prezidenta amata atlīdzības noteikšanā jāatsaucas uz Eiropas Savienības valstu centrālo banku vadītāju atlīdzības noteikšanu regulējošām normām.

Ņemot vērā to, ka valsts sektorā strādājošo atalgojums pēc šā gada valsts budžeta likuma grozījumiem samazinājies no 20% līdz pat 40%, Dombrovskis nepiekrīt tam, ka šobrīd veiktais Latvijas Bankas prezidenta algas samazinājums līdz 2006.gada līmenim jeb 96 486,22 latiem pirms nodokļu nomaksas, kā liecina Valsts ieņēmumu dienestā pieejamā informācija, ir solidārs jau veiktajiem un vēl plānotajiem valsts budžeta izdevumu samazinājumiem, par ko vienmēr stingri iestājies arī Rimšēvičs.

"Ir neiespējami rast skaidrojumu tam, kādēļ situācijā, kad visas valsts institūcijas solidāri samazina izdevumus un, pirmkārt, atalgojuma apmērus, Latvijas Banka atsakās iekļauties vienotā atalgojuma sistēmā, tādējādi pēc būtības ignorējot situāciju valstī, kuras monetāro politiku tā realizē. Nav loģiska pamatojuma arī tam, kādēļ centrālās bankas prezidenta atalgojums ir trīs reizes augstāks par valsts pirmās amatpersonas - Valsts prezidenta - atalgojumu," uzsver Dombrovskis.

LETA/Foto: LETA