FKTK prāvas summas tērējusi darbinieku apdrošināšanai
Sabiedrība
2009. gada 28. septembris, 08:31

FKTK prāvas summas tērējusi darbinieku apdrošināšanai

Jauns.lv

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), neskatoties uz ekonomisko situāciju valstī, šogad prāvas summas tērējusi darbinieku veselības apdrošināšanai.

FKTK 108 darbiniekiem iegādājusies polises katru 519 latu vērtībā, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Komisija polisi iegādājās par sava budžeta līdzekļiem, darbinieki neko nepiemaksāja. Komisija izvirzīja konkrētas prasības, kādai jābūt polisei - medikamentiem atlaide 70% apmērā. Tik pat lielā mērā polisei jāsedz arī zobārstniecības pakalpojumi, ieskaitot, protezēšanu. Turklāt jābūt paredzētiem bezmaksas un gandrīz visu veidu maksas ambulatorās un stacionārās veselības aprūpes pakalpojumiem ar limitu ne mazāku par 2000 latu.

FKTK preses sekretāre Ieva Upleja norāda, ka "polises izmaksas uz vienu cilvēku neko vēl nepasaka par tās piedāvāto apmaksāto pakalpojumu klāstu jeb tās labumu, proti, jo lielāka iestāde, jo izdevīgāks klients apdrošinātājam, jo mazākas polises izmaksas uz cilvēku. FKTK ir salīdzinoši maza iestāde [..], tāpēc izmaksas izskatās lielākas iepretim citām iestādēm."

"De facto" veiktie aprēķini liecina, ka šogad ministrijas savu darbinieku veselības apdrošināšanai tērējušas 635 957 latus.

Visdāsnākā savu darbinieku apdrošināšanā bijusi Finanšu ministrija, kas katram darbiniekam iegādājusies polisi gandrīz 400 latu vērtībā. Vairāk nekā 350 latus par katru polisi saviem darbiniekiem tērējusi arī Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija. Tikai nedaudz pieticīgākās summas par katru polisi izdevusi arī Satiksmes ministrija un Ārlietu ministrija.

Vairums pārējo ministriju par darbinieka veselības apdrošināšanas polisi tērējušas robežās no 200 līdz 300 latiem. Izņēmums ir Izglītības un zinātnes ministrija, kuras darbinieki tikuši vien pie 117 latus vērtām apdrošināšanas polisēm.

Apdrošināšanas polises nav Tieslietu ministrijas, Labklājības ministrijas un jau pavisam drīz nebūs arī Zemkopības ministrijas darbiniekiem. Veselība nav apdrošināta Veselības ministrijā strādājošajiem. Veselības apdrošināšanas polises nav valstī pirmajai personai - Valsts prezidentam.

Latvijas apdrošinātāju asociācijas pārstāve Vita Bočkāne raidījumam atzina, ka šogad veselības apdrošināšanas polises iegādājas arvien retāk. Šobrīd pārsvarā izvēloties polises, kuru prēmija nepārsniedz 200 latus. Taču tik dārgas polises, kā FKTK, atļaujoties tikai retais.

Valdība plāno noteikt, ka 2010. un 2011.gadā ministrijas varēs pirkt polises, taču to pirkšanai iztērētā nauda būs pakāpeniski jāietur no darbinieku mēnešalgām. Pēc pārejas perioda likumā noteikti konkrēti griesti polišu cenām. Valsts institūcijas varēs iegādāties tikai polises, kuru cena nepārsniedz 300 latu, norāda "De facto".

LETA/foto:LETA