"Parex banka" dabūja atmaksu par skandināvu banku provocēšanu
Sabiedrība
2009. gada 1. oktobris, 08:37

"Parex banka" dabūja atmaksu par skandināvu banku provocēšanu

Jauns.lv

"Parex banka" lielā mērā dabūja atmaksu par to, ka provocēja skandināvu bankas. Šādu viedokli pauž Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītāja Ināra Krūmane.

Krūmane nesaskata FKTK bezdarbību, uzraugot banku sektoru un pieļaujot "Parex bankas" krahu. "Kad pērnā gada maijā stājos šajā amatā, par savu galveno uzdevumu izvirzīju finanšu tirgus stabilitāti. Jo jau 2008.gada sākumā Lielbritānija nacionalizēja "Northern Rock" banku, lai glābtu no bankrota. Tādēļ uzraudzība stabilitātes nodrošināšanai bija ļoti svarīga," „Latvijas Avīzei” saka FKTK vadītāja.

"Runājot par "Parex", īsā atbilde ir tāda - "Parex banku" glāba, lai noturētu un saglabātu visu finanšu tirgus sistēmu. No 5 - 6 bankām ļoti daudz aizplūda noguldījumu. Taču mēs to noturējām, bankas izturēja. Tagad es par to varu runāt. Tā bija "Swedbank", no kuras aizplūda tikpat līdzekļu, cik no "Parex bankas". Taču "Swedbank" bija stiprā mamma, kas ieguldīja līdzekļus. Oktobrī zviedri pieņēma banku pārņemšanas likumu. Tāds viņiem nebija bijis kopš 1993.gada krīzes. Zviedrijas valdība palielināja noguldījumu garantiju izmaksu apjomu. Arī Latvijas valdība palielināja maksimālo summas apjomu, kāds izmaksājams no noguldījumu garantiju fonda. Tad nomierinājās arī situācija "Swedbank"," situāciju raksturojusi Krūmane.

Pēc Krūmanes domām, galvenais šajā gadījumā esot tas, ka "Parex banka" nepiedzīvoja "Bankas Baltija" likteni, jo neviens nav pazaudējis savu naudu. "Taču, par to neviens nerunā. Turklāt tagad ir situācija, kad ikviens klients savu naudu var sadalīt pa 27 Latvijā strādājošajām bankām. Un visas 27 bankas vienlaikus nebankrotēs."

"Bankām pašām jābūt daudz atklātākām, jāinformē sabiedrība. Bet tik jūtīga informācija kā par bankām jāpublisko, nesatracinot cilvēkus. Tādēļ arī par "Parex" trauksmes zvanus uzreiz neviens skaļi nezvanīja - lai neradītu paniku," teikusi Krūmane, taisnojoties, ka "Parex bankas" glābšanas jautājumā FKTK esot maz uzklausīta: "Pēc pagājušā gada 8.novembra valdības sēdes, kad no zāles iznāca premjers Ivars Godmanis un mēs, komisija palika malā, to uzklausīja pēdējo. Godmanis runāja visu vārdā un viens pats. Viņu ir grūti pārkliegt. Taču mēs sacījām, ka šī banka saskārās ar noguldītāju uzticības trūkumu, kas atbilst patiesībai. Mēs runājam tad, kad pieņemam lēmumu. Mēs nekad neizplatīsim baumas, arī nekomentēsim tās."

""Parex" gadījumā jāsaprot arī tas, ka starp 27 Latvijas bankām pastāv milzīga konkurence. Vienmēr kāds būs gatavs uz konkurenta pakāpties. Un "Parex banka" lielā mērā dabūja atmaksu par to, ka viņi provocēja skandināvu bankas. Mums nāca e-pasta ziņojumi par to, mēs to redzējām, aicinājām viņus šeit un teicām, ka tā nevajag. Runājām ar baņķieriem par ētiku, ka tā nevar darīt. Katrā ziņā - atmaksa iestājās," izteikusies FKTK vadītāja.

LETA/Foto:LETA