2009. gada 3. oktobris, 14:01

Koalīcija vienojas par izmaiņām nodokļu politikā, kas budžetā dos papildu ieņēmumus 58 miljonu latu apmērā

Jauns.lv

Koalīcijas padome sestdien vienojusies par izmaiņām nodokļu politikā nākamajam gadam, kas kopumā budžetā dos papildu ieņēmumus 58 miljonu latu apmērā, žurnālistiem pēc koalīcijas padomes sēdes sacīja Tautas partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

Pēc viņa teiktā, izmaiņas nodokļu politikā, par ko vienojušās partijas, nākamajam gadam paredz kapitāla pieauguma nodokļa ieviešanu 10% apmērā, tajā skaitā arī dividenžu aplikšanu ar nodokli, nekustamā īpašuma nodokļa paaugstināšanu zemei līdz 1,5% no kadastrālās vērtības, paredzot 25% ierobežojumu nodokļa maksājuma pieaugumam, akcīzes nodokļa pieaugumu vīnam par apmēram 30 santīmiem vienai pudelei un iedzīvotāja ienākuma nodokļa atmaksas termiņa pagarināšanu no trim mēnešiem līdz 12 mēnešiem.

Priekšlikumi, par kuriem vienojušies politiķi, paredz, ka lauksaimniecības zemei, kas netiek apstrādāta, būs piemērojams augstāks nekustamā īpašuma nodoklis par līdz 3%. Krauklis stāstīja, ka uz šī priekšlikuma rēķina netiks papildus samazināta akcīzes nodokļa atmaksa par degvielu lauksaimniekiem.

Tāpat arī politiķi vienojušies, ka darba devēji nākamgad nemaksājot nodokļus saviem darbiniekiem varēs pasniegt dāvas 90 latu apmērā līdzšinējo 180 latu vietā.

Jautāts, vai ar minētajiem priekšlikumiem pietiks, lai pārliecinātu starptautiskos aizdevējus par budžeta izdevumu samazināšanu, Krauklis skaidroja, ka izdevumu samazinājums 500 miljonu latu apmērā ir tāds, pie kura notiktu neatgriezeniskas sekas, tāpēc arī valdībai - premjeram un finanšu ministram būs jārunā gan ar aizdevējiem, gan Eiropas komisiju, lai skaidrotu, ka Latvija var izdevumus samazināt par 275 miljoniem latu.

Pēc Kraukļa teiktā, starptautiskos aizdevējus interesē rezultāts, taču, kā to sasniegt, paliek valdības ziņā.

Jau vēstīts, ka valdība sākusi gatavot 2010.gada budžetu, taču ar to nesokas tik raiti, kā vēlētos un kā sākotnēji bija paredzējusi valdība, kas jūlijā apstiprinātajā budžeta pieņemšanas grafikā prognozēja, ka līdz 1.septembrim būs pieņemti jau visi ar nākamā gada budžetu saistītie lēmumi. 2010.gada budžeta sagatavošanu apgrūtina fakts, ka papildus jau šogad veiktajiem izdevumu samazināšanas darbiem arī nākamgad budžeta deficīts jāsamazina par 500 miljoniem latu.

Atbilstoši pašlaik apstiprinātajam budžeta sagatavošanas grafikam valdība iesniegs 2010.gada budžetu Saeimā 23.oktobrī.

BNS