Sabiedrība
2009. gada 5. oktobris, 13:59

Plāno no 2000 līdz 100 latiem samazināt SIA minimālā pamatkapitāla lielumu

Jauns.lv

Ministru kabineta komiteja šodien akceptēja grozījumu projektu Komerclikumā, kas paredz samazināt sabiedrību ar ierobežotu atbildību (SIA) minimālo pamatkapitāla lielumu līdz 100 latiem pašreizējo 2000 latu vietā.

Kā teikts grozījumu projekta anotācijā, vienlaikus plānots saglabāt nosacījumu, ka, dibinot SIA, pamatkapitāls ir apmaksājams vismaz 50% apmērā. Līdz ar to, lai nodibinātu SIA, līdzšinējo 1129,5 latu vietā personai minimāli būtu nepieciešami 179,5 lati, ko veido 50 lati pamatkapitāla tūlītējai apmaksai, 100 lati valsts nodevas samaksai par SIA reģistrēšanu komercreģistrā, 24 lati par publikāciju oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un 5,50 lati par dibinātāja paraksta apliecinājumu, ja paraksta apliecināšana tiek veikta Uzņēmumu reģistrā.

Grozījumu autori paredz, ka komercdarbības uzsākšanai nepieciešamo līdzekļu apjoma samazināšana varētu veicināt mazo komersantu un mikrokomersantu dibināšanu, kas savukārt palielinātu preču ražošanas un pakalpojumu sniegšanas apjomus.

Pasaules Bankas veiktā pētījuma "Doing Business 2009" sadaļā "Komercdarbības uzsākšana" Latvija patlaban ieņem 35.vietu, un tās minimālā pamatkapitāla prasības attiecībā pret iekšzemes kopproduktu (IKP) ir 16,7%. Salīdzinoši Igaunija šajā ziņā ir 23.vietā ar 23,7% minimālā pamatkapitāla attiecību pret IKP, bet Lietuva - 74.vietā ar 35,9% minimālā pamatkapitāla attiecību pret IKP, teikts Komerclikuma grozījumu projekta anotācijā.

Vienlaikus minētajā likumā iecerēts izdarīt arī citus grozījumus, kuru rezultātā tiktu veicināta kapitāla atgriešana apritē sabiedrības likvidācijas gadījumā. Ar grozījumiem plānots saīsināt kreditoru prasījumu pieteikšanas termiņu gadījumā, ja sabiedrība ir norēķinājusies ar visiem zināmajiem kreditoriem, kā arī saīsināt likvidācijas pabeigšanas termiņu, piesaistot to nevis likvidācijas uzsākšanas brīdim, bet gan faktiski veiktajām darbībām likvidācijas procesā.

Tāpat ar grozījumiem plānots noteikt, ka firmas nosaukumam skaidri un noteikti jāatšķiras arī no citos Uzņēmumu reģistra turētajos reģistros ierakstītiem vai ierakstīšanai pieteiktiem nosaukumiem. Likumprojekts neskars to subjektu nosaukumus, kuri līdz tā spēkā stāšanās dienai jau būs reģistrēti.

Tāpat ar grozījumiem Komerclikumā plānots veikt dažādus tehniska rakstura precizējumus.

Ministru kabineta komiteja šodien akceptēja arī ar Komerclikuma plānotajām izmaiņām saistītos grozījumus likumā "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru" un likumā "Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām". Lai grozījumi visos minētajos likumos varētu stāties spēkā, tie vēl būs jāatbalsta valdībā un jāpieņem Saeimā.

LETA