Rīgas dome gaismas projektam tērēs pusmiljonu
Sabiedrība
2009. gada 19. oktobris, 16:18

Rīgas dome gaismas projektam tērēs pusmiljonu

Jauns.lv

Naudas īsti nepietiek ne autobusa biļetei, ne bērnu skolas grāmatām, vecāki pensionāri netiek galā ar maksu par siltumu — ko šajā situācijā darītu jūs? Dārgas kristāla lustras pirkums noteikti būtu pēdējais sarakstā, ja vien neesat Rīgas domnieks un rīkojaties ar savu, ne svešu naudu.

Lepnāk par Ņujorku

Galvaspilsētas valdošā LPP/LC un „Saskaņas centra” koalīcija plāno tērēt vairāk nekā 480 000 latu Rīgas centra izgaismošanai gar kanālu. Iecerēts līdz Ziemassvētkiem izgaismot tiltus pār kanālu, kokus pie Brīvības pieminekļa, atsevišķus kokus Bastejkalnā, koku grupas gar kanālmalu pie Jēkaba kazarmām, Raiņa pieminekli un Esplanādi, 1991. gada janvārī komunistiskā režīma specvienības OMON nogalināto piemiņas akmeņus.

Interesants salīdzinājums — Ņujorkā pilsētas vara neatļaujas naktīs spoži izgaismot ne Centrālparku, ne citus parkus, šajā metropolē pat ielu apgaismojums ir visumā trūcīgs. Toties ir pamanāmas policijas patruļas un videonovērošana.

Skolas grāmatām šogad domei naudas nebija

Līdzekļus plānots piešķirt no pilsētas infrastruktūras fonda, par to vēl jālemj Pilsētas attīstības komitejai un Domes prezidijam. Skaisti jau būtu, tikai — vai šis ir īstais brīdis, kad arī Rīgā bija jāslēdz slimnīcas, skolēnu mācību grāmatu iegādei pašvaldība šogad nepiešķīra ne santīma, „Rīgas Satiksme” atkal grib palielināt biļešu cenas?  

Tā kā Rīgā šogad skolas gaitas sāka 6201 pirmklasnieks, viegli izrēķināt, ka par kanāla gaismas naudu katram — 77 lati „uz degunu” — varēja nopirkt ne tikai grāmatas, bet vēl arī somu, rakstāmrīkus un citas noderīgas lietas.

Pilsētas tēvi sola gaišu nākotni, opozīcija pagaidām klusē

Domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs („Saskaņas centrs”), vaicāts, vai pats materiāli nelāgā situācijā pirktu dārgas dārza lampas, iebilst: „Te ir citādi — katru gadu tiek tērētā pietiekami lieli līdzekļi, lai svētku laikā izgaismotu kanālmalu. Šis ir paliekošs projekts, ne tikai svētkiem. Diez vai labākais ir sēdēt, kasīt pakausi un stāstīt, cik mums smagi klājas.”

Dolgopolova vietnieks un Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC) iebilst, ka runa nav tikai par dārgām lampām: „Tas dod cilvēkiem papildus drošības sajūtu. Tā nav tikai izklaide — sakārt kokos lampiņas, kuras pēc divām nedēļām noņem, bet projekts, lai parkos arī naktīs varētu droši justies. Rīgai jābūt gaišai, jābūt līdzsvaram.” Turklāt, salīdzinot ar pērn apturēto projektu, šis ir daudz lētāks — tad runa bija par miljonu latu.

Opozīcijas pārstāvis, Pilsoniskās savienības līderis Ģirts Valdis Kristovskis pagaidām no jebkādiem komentāriem atturas: „Dzirdēju par to tikai radio, pagaidām nevienu dokumentu neesmu redzējis, tāpēc neko nevaru pateikt.”

Māris Puķītis/Foto: LETA