Sabiedrība
2009. gada 11. novembris, 12:02

Apinis aicina ar akcīzes nodokli aplikt arī sāli un cukuru

Jauns.lv

Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis parlamenta un valdības pārstāvjiem rosinājis uzlikt papildu akcīzes nodokli arī sālim un cukuram.

Apinis uzsver, ka pārmērīga vārāmās sāls lietošana Latvijā lielā mērā ir arteriālās hipertenzijas iemesls un mūsu valsts iedzīvotāja vidējo dzīves ilgumu samazina par 2-3 gadiem, salīdzinot ar skandināvu, un par 3-4 gadiem, salīdzinot ar japāni vai dienvidkorejieti.

Savukārt disaharīdu jeb cukura pārmērīga lietošana ir galvenais iemesls straujai cukura diabēta izplatībai Latvijā un lielā mērā nosaka tos 4000 nāves gadījumus gadā, ko izraisa cukura diabēts.

Pārāk lielu sāls un cukura daudzumu Latvijā iedzīvotāji uzņem galvenokārt ar rūpnieciski ražotiem pārtikas produktiem, piemēram, maizi, čipsiem, desu izstrādājumiem, sieru un citiem produktiem, skaidro Apinis.

Ar šādiem rosinājumiem Ārstu biedrības prezidents vērsies pie Saeimas priekšsēdētāja Gundara Daudzes (ZZS), Saeimas atbildīgo komisiju vadītājiem Aijas Barčas (TP) un Valda Ģīļa (TP), Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL), veselības ministres Baibas Rozentāles (TP) un finanšu ministra Einara Repšes (JL).

Apinis skaidro, ka šīs rekomendācijas tika izstrādātas Eiropas krīzes konferences laikā, kas Oslo notika šā gada pavasarī. Konference veltīta globālās krīzes ietekmei uz veselību.

Apinis akcentē trīs rekomendāciju punktus, tas ir, jāinvestē veselībā, lai nodrošinātu labklājību, jāaizsargā veselības budžets - katram ministram krīzes laikā jābūt kā veselības ministram, kā arī jāizmanto iespējas un jāceļ nodokļi tabakai, alkoholam, cukuram un sālim.

LETA/Foto:LETA